EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Saturday, July 4, 2009

Ipoh International Run 2009


WHEN : 05th July 2009 (Sunday)
WHERE : Dataran Bandaraya Ipoh, Perak Darul Ridzuan
CATEGORIES : 21km, 10km, 7km & 5km
TIME : 6:45am (delayed 7:30am)
FLAG OFF BY : His Royal Highness, the Regent of PerakRaja Dr. Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibbudin Shah
Results CAR & Friends..

Men Open 21km :-
1'32'.21 - Mohd Hamdi Baharuddin (72nd)
1'38'.39 - Abdul Azri K.Peer Mohamed
1'42'.05 - Suhaimi Sulaiman (92nd)
1'44'.29 - Mohd Hailmi Masro (95th)
1'46.31 - Kamarul Faizal Tajaruddin (98th)

Men Veteran 21km :-
1'30'.36 - Alam Shah Ismail Ahmad

Women Open 21km :-
2'01'.54 - Siti Hasanah Abu Samah
2'40.01 - Rafidah Abdullah

Men Open 10km :-
44'.38 - Mohd Zaini Mansor
45'.34 - Azhar Johari
45'.52 - Ghejanthran
46'.00 - Mohd Zaki Mansor
50'.00 - Khairul Amran Abd Aziz



HUJAN..!!! itulah ungkapan yg terkeluar dari setiap mulut runner yg berkobar-kobar nak lari sambil menyukat bandaraya Ipoh semalam..pada runners atau geng yg pernah join PD Half Marathon 2007 pasti ini bukan satu pengalaman yg pelik..tp pada yg tak pernah mungkin ini satu lagi pengalaman baru coz terpaksa berlari dlm keadaan hujan yg tak la berapa lebat kalo nak dibanding masa PD Half 2007 yg hujan nya lebat tak ingat-ingat lebatnya dari mula flag-off sampaila flag-in hujan tak berenti gak..huhu kalau ikut jadual perlepasan acara 21km ialah pada pukul 6.45pg dan 10 minit kemudian menyusul pula untuk acara 10km..tetapi organiser yg mungkin berasa pelik atau maybe dah gelabah puyuh kot.. so dorg pun mendelay kan flag-off..memula dengar announcement 15 minit jer pastu setengah jam plak..pastu tup2 delay sampai 45minit..apa daa..!!so terpaksa lah acara 21km & 10km dilepaskan sekali pada pukul 7.30pg coz dah kesuntukan masa..coz maybe dorg terpikir kot hujan mcm nie tak mungkin akan berenti dlm masa yg terdekat..so mau tak mau kena lepaskan gak coz runners semua dah ada..so bila bunyi pistol bang..!! je dah mcm kambing keluar kandang daa..!!


Tapi apa yg boleh dikatakan..penganjuran kali ni memang WORSTTTTT...!!HAMPEHHHH..!!dari mula sampai la abis..masalahnya dorg ni bukanla 1st time anjurkan Ipoh International Run nie, dah byk kali dah..tapi maslaah remeh-temeh gak la yg berlaku..memula tuh masa nak flag-Off..ha nie nak stat story nie..dlm pukul 7 lebih tuh dorg dah announce panggil runner semua berkumpul kat stating point..ingatkan nak terus lepas..rupanya tak jugak..so dibiorkan runner-runner tuh bermandi hujan..macam org bodoh jer duk kat depan tuh sambil mandi hujan..apa ingat kitaorg tak mandi ke sebelum dtg..tp maybe ada yg tak mandi kot..so untung la dorg..huhu lama gak la..dah la tuh boleh dorg dok sibuk nak bercakap-cakap..tak apa tah yg dorg bercakap kat mikropon tuh..apa ingat ni macam cuaca cerah takde hujan ke..!!dah la tuh nak bercakap dalam 3 bahasa lak tuh..adusss..!!hopeless beb..!!


Bila lepas je pukul 7.30pg tuh..lagi satu ngok yg dorg tak perasan..masa tiba kat simpang pemisahan antara kategori 21km & 10km..ada gak yg terlepas pandang dorg tak sedar kot keburukannya..patutnya dorg letakla signboard pada tempat yg sesuai yg boleh dilihat oleh runner..so runner 10km tau nak ikut jln mana and runners 21km tau nak ikut jln yg mana..ni tak letaknya kat tepi..so mangsanya runner-runner 10km la..so dari dorg nak lari 10km terus terpaksa yg memaksa upgrade taraf dorg secara tanpa rela dari 10km runner trus jadik 21km runner..ramai gak la runners 10km yg tersesat kat route 21km tuh..cian dorg..tak pasal2 kena kerah tenaga tambahan untuk abiskan larian..tp takde lak runners 21km yg tersesat kat route 10km..huhu


Ni psl water station lak..wahh..!!byk tul nak citer nie..huhu korang tau tak..sure la korang tak tau coz aku tak citer lagik..haha water station tuh memangla ada and air nya pun cukup malah berlebih-lebih lagi..yg kelakar nya utk kategori 21km takder langsung disediakan air isotonic 100+ ke ape ke..janji air isotonic la..air tonic pon ok gak..ni dorg bg minum air kosong jer..adusss..!!mana bleh beb..power gel haram la memang takder..dah la tuh..air tuh dorg letak dlm tong asbestos kot (ala tangki air besar mcm yg letak umah yg warna hitam tuh)..dah la ujan..dorg tak cover langsung air tuh..biarkan open..so bercampurla air kosong tuh (air paip jer kot) ngan air hujan..so senang citer dorg cedok jer trus air dlm tong tu and tuang dlm cawan kat atas meja tuh..meja pon takde payung..so camner..???korang yakin tak nak minum..??dorg ingat kitaorg nie ape..masalahnya semua water station nya camtuh..huhu so mau tak mau teguk gak la..nak wat camner dah memang perlukan air..ni bukan lari 1 or 2 km..21km beb..!!sure mesti mau refill..so tawakal jer la..huhu dgr citer uncle (Alam Shah) langsung tak minum dari mula sampai abis..wah dasat tuh..!!iala tak semua org 'selera' nak minum air kalo cenggitu cara penyediaannya..kira respect gak la kat uncle..boleh tak minum sepanjang 21km dia lari..patutla timing pon tak berapa ok..so no wonder la..


Haa..!!ni time finishing..for those yg join 21km maybe takde masalah kot..tp utk kategori 10km..YA ALLAH..!!!nie ape nie..kaunter beli tiket bas untuk hari raya ker..??semua runners dok berpusu-pusu kat kaunter..ada yg nak amik sijil & ada yg nak amik medal..keadaan dah memang tak terkawal..bayangkanlah beribu-ribu runners semua dok berpusu-pusu kat kaunter yg secoit tuh semata-mata nak amik sijil..apa la dorg nie..patutnya sijil tuh bagi jer trus kat finishing point abis criter..so for those yg dpt medal tuh leh la trus g kaunter amik medal..so tak la crowded sgt kat kaunter tuhnanti..keadaan dah mcm keadaan org yg 3 4 minggu tak makan yg berebut-rebut nak amik makanan..huhu aduss..napela keadaan yg mcm ni leh berlaku kat Ipoh International Run nie..aku tengok pon sedih..nak-nak ada geng-geng yg turut 'terperangkap' skali dlm lautan runners tuh..nak wat camner sabar jer la ekk..huhu


Tapi walau apa pon..run nie ok..route pon flat tak hilly sgt..and harap kalo next year dorg nak organise lg Ipoh Iternational Run..harap-harap dorg amik serius la ngan benda remeh-temeh yg berlaku..harap ada penambahbaikan and takder lagi masalah remeh temeh ni berlaku lagi tahun depan..kalo tak sure tahun depan runners akan cop Ipoh Internatinal Run nie event yg paling worst dlm senarai dorg..takde apa yg mustahil pon kalo dorg nak perbaiki kesilapan ari ahad ari tuh..coz kat Malaysia nie byk running event..so dorg leh blajar dari organiser lain camner nak organise running event supaya lebih smooth and profesional..huhu


So pada geng semua yg join Ipoh International Run nie..TAHNIAH..!!! buat anda semua kerana berjaya mengharungi larian ini dengan penuh suka dan duka..harap-harap kita leh join lagi next year..itupon kalo takde clash ngan event lain la..huhu pada Hamdi mungkin anda telah belajar satu pengalaman baru..bagaimana cara nya nak lari dlm cuaca sejuk (hujan) lain kali arr..agar pasni hang tak cramp lagi..tak patutla 21km leh cramp..lain la 42km tuh..pada uncle (kude tue)walaupon dilanda pelbagai cabaran tapi timing uncle tetap best la..pada zaki and geng..walaupon korang join 10km jer..tapi timing korang memang amazingla..tak sangka korang skang memang byk peningkatan..keep it up beb..pada suhaimi and empayar..korang memang maintain..pada Azali..apa daa..pasal ujan jer hang trus tak mau lari walaupon hang dah ada kat Ipoh dah..aku menunggu gak kedatangan hang..tup-tup hang sms aku rupanya hang sambung tido..huhu terus hampa kengkawan lain nak lihat kelibat hang..iala dah lama sgt menunggu hang buat comeback..!!and pada geng-geng yg aku tak dpt sebut kat sini mintak maafla coz terlupa..bukan ape idea pakcik dah cramp gak nie..huhu


So jumpa lagi in the next running minggu nie kat Seremban Half Marathon or maybe ada yg join Mcdonald Run kat Dataran Merdeka..so enjoy yourself arr..

'AYAM WARRIORS'..(L-R) Kerol,Zaini,Hailmi,Uncle(master),Zaki,Azhar,Hamdi & Fadzli

For more photo pls go to 'Group Photos'

Report by Mr Seketeri..

click here for more results & info..


2 comments:

ramlan said...

panjang cite, good story pasal organizer kelam kabut - kemelut perak cempias dah kena pada runner

Mohd Hailmi said...

haha..benda yg kelam kabut nie mesti kene story n share..kena war2 kan satu malaya..huhu

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"