EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Wednesday, July 13, 2011

Singapore Sundown Marathon 2011 - Laporan

Acara : Singapore Sundown Ultramarathon 100k 2011
Tarikh : 25hb Jun 2011
Tempat : Marina Barrage
Masa : 6.00 Petang

Repot dicerpenkan oleh mr seketeri

Bergambar selepas check out..muka cuak gak tu..huhu
Ok geng semua..apa2 pun beribu kemaafan dipohon(nak tunggu raya nak mintak maaf lambat lg..huhu)sebab terlalu lama memeram repot ultraman ni(apa kes aku ni suka memeram je ni..huhu)tetibe semalam aku dikejutkan oleh sms dari seorang doktor yg bertanyakan "weii..!!mana repot ultraman ni..tak sabo nak baca daa.."uik begitu terkejut aku seperti di starlet(tau ke)di dahi..trus sedar..so dgn pantas aku menyiapkan repot ni..dah siap sebenarnya..cuma tak sempat nak edit..maklumla..sejak dpt tauliah jd ultraman ni..so duty superhero menyelamatkan masyarakat amat diperlukan..bila masa nak edit repot je..dah dpt panggilan "ultraman bersedia..raksaksa dah menyerang"..adoi time ni la byk lak raksaksa nak dtg..apa kes ek..sori geng melalut lak..biasala nak cari alasan..haha

Saat perjalanan bermula di KL Sentral..TERIMA KASIH pada geng2 lain yg sudi menemankan n menghantar kami hingga ke stesen KL Sentral..kami hargai sgt2..korang memang sporting..

Ok perjalanan kami bermula di KL Sentral pada khamis malam..iala nak g singapore kan..so kami berlima(aku, Zulhassan, Muhammad, Zaki & Farid)..opps sori terlupa lak..ada sorg lg..puan manager merangkap tukang angkat meja..puan Farid(sure tak kenal)Kak Ida la..manager yg setia menjaga kebajikan anak meja nya..sapa lg kalo bukan Abg Farid..untung Abg Farid kita ada manager temankan..iala Abg Farid siapkan badan je..yg lain2 puan manager uruskan n sediakan..fuyooo kelas beb..huhu tp kami berempat tumpang manager jela..hahaha adoi melalut lg aku..huhu

Wajah pahlawan CAR yg bersedia nak mengazabkan diri jdk ultraman..sorila pada yg takde dlm gambar ye..huhu

Kami decide nak naik keratapi je..sebab maybe ni last kami dpt naik keretapi ke singapura trus ke stesen Tanjung Pagar(korang tau ke..kalo tak tau apa lg google la..huhu)..sebab lps 1hb Julai(dah lepas pun)stesen Tanjung Pagar hanya tinggal tanjung & pagar je..sebab Keretapi Tanah Melayu dah tak larat nak menten n nak lajak keretapi dorang sampai ke sana..maybe keretapi dorang dah sedikit uzur kot..huhu so keretapi larat port sampai woodlands je..pastu terus patah blk masuk mesia..kalo nak ke tanjung pagar..korang naik la keretapi lain or keretair ke ek..so kire perjalanan kitaorang ni penuh nostalgia la..ha tula rugi korang tak ikut kami amik lesen jd superhero..kalo tak dpt gak merewang kat stesen tanjung pagar tu..ish apa kes melalut lg ni..adoii..bila nak stat cite ni..huhu

Gambar kenangan ultraman kat stesen KTMB Tanjung Pagar..

Okla..malasla nak cite apa kitaorang buat atas train..tau2 dah smpai tanjung pagar..so port jap kat situ sambil loading sarap kat stesen tu..pastu bergambor sakanla kat stesen bersejarah tu..sebab pasni suma tu akan tinggal kenangan..so pic yg kitaorang amik kat stesen tanjung pagar tu maybe akan amat berharga selepas 100 tahun..so leh jual n leh jadik kaya raya..yahooo..haha(uish idup lg ke..huhu)em melalut lg..ok2 aku trus cite hari pengazaban la ek..huhu

Bergambar dihadapan stesen yg bakal akan tinggal tanjung & pagar je..huhu

Ok ari sabtu lepas cek out trus kami ke lokasi pengazaban(stating point da)..tp sebelum tu kasi loading dulu last time sebelum lari..nasi beriyani satu..iala kang kalo tak makan kang..lapar tgh lari cmane..mana nak cari nasi kat tgh2 route tu..kalo ada pun leh telan ke..huhu so stating point ni kat Marina Barrage..entah aku pun tak tau nape dorg panggil tempat ni Marina barrage..maybe ada barrage kepunyaan marina kot kat sini..huhu so sampai buatla apa2 yg patut..sapu minyak ke gel ke..setel suma trus ke tempat permulaan..mak aii punya la ramai umat yg berhajat nak jadik superhero..camni sure raksaksa tak leh cari makan ni..byk sgt bakal ultraman ni..huhu

Gaya cuak ultraman sebelum stat exam..huhu

So tepat kul 6..hon dibunyikan menandakan masuknya waktu untuk bakal ultraman ni mengazabkan diri..seperti yg dimaklumkan oleh penganjur..water station hanya disediakan di setiap 10km sahaja..haa..!!apa kes..nape dorg tak buat setiap 5km..ish dorg ni..nak save bajet ke..tp tula..aku pun ngn selambanya lari lenggang kangkung mak limah..tak bwk apa2 pun..tgk org lain bwk beg la..pakai talipinggang juara heavyweight(bwk botol air jela)fuh penuh cam nak pergi berperang..aku juz bergantung pada air yg aku stndby kat turning point kat 50km mark..mak aii jauh tu..leh ke sampai..leh kot..huhu

Haa..tgk punyala ramai umat yg berhajat nak jdk ultraman..tp gambar aku nampak kecik je..kat bawh pic tu..nampak kepala je..huhu

So stat lari..penganjur ada letak mark setiap 2km..mak aii aku rasa macam jauh je 2km ni..tak macam 2km pun..so ada yg lari mencanak(ahmad lamcanak la)lari sungguh2..n macam2 lari lgla..tp aku lari geli2 jela cam biasa..sebab tau perjalanan amat jauh lg..so takyahla nak laju2..dah nama pun chap ayam..huhu water station pertama berjaya di gapai tanpa sebarang masalah..punyala meriah kat sini..ngan air ngan makanan..tp apa kes dorg bg jajan lak kat sini..bila lak kitaorang nak telan..so aku amik jela 1..tgh2 lari jumpa budak2 kecik yg sporting bg support kat aku..so aku bgla jajan ni sebagai hadiah..ok tak idea aku..haha

Sampai water station 20km..hari dah gelap n terasa cam ujan..tp tak lebat la..wah lari dlm ujan ni..tp kejap je..pastu ilang trus ujan tu..merajuk kot..huhu so sampai kat sini aku steady lg..masih bertenaga..amik 2 cawan 100 plus n trus chow..so pasni dah stat masuk kat jln airport changi..jln ni memang lurus selurusnya sepanjang 6km..mak ai memang mental..disebabkan mental ni la tetibe aku leh mental gak..ish nape trasa penat sgt ni..baru 20k lebih je ni..rasa cam nak berjalan je ni..ish apa kes..sah memang aku perlukan air..aduss lg 6km nak sampai kat water staion..wah mati ultraman ni kang..huhu so sah aku dehidrat dah ni..so mau tak mau aku kena stop..ish masalah besar ni..baru 24km aku dah jalan..ada lg 76km lg nak tempuh..adoii sakit mental..tp aku nak air..mana nak cari..huhu masuk je kat area pantai changi tu..memang berlambakla org berkhemah n berbarbeque..so aku dgn selambanya mengemis air ngan dorg "excuse me geng..can i get a water..i almost die but never die..please help me bro.."so dorg pun dgn muka sayu memberikan aku sedikit air..abis aku tonggang air dorang..tp dorg tak marahla plak..hehe dah dpt air trus aku leh lari blk..tp tak tahan lama la..tak sampai 2k lari aku stop blk..nak airrr...adoi memang aku jdk pengemis airla sepanjang 6km ni..ciankan aku..huhu

Sampai je water station 30km..terjumpa puan manager..trus tanya ada air tak(tgk betapa parahnya aku)sib baik dia ckp air kat depan tu je..huhh lega rasanya..trus tonggang 5 cawan 100+ yg dah bercampur gaul ngan air lain..pastu mengemis mintak botol kosong sebab nak isi air..kali ni lari aku kena bwk air gak..kalo tak mau dorg jumpa aku keras kat tepi jalan..huhu so jumpa jap puan manager..tanya abg farid dah lepas ke..dia ckp lum sampai lg..aik mana lak org tua ni..td masa mula2 memang lari sama2 ngan aku..bila pulak kitaorang berpisah ni..adoi farid sampai ati kau tinggalkan aku tanpa nafkah..huhu em malas nak pikir..aku trus chow la utk ke water station yg seterusnya..kali ni ok sket la sebab aku ada bwk air..tp stil lari jalan lari jalan..sebab kaki dah mula menunjukkan perasaan nya(sakitla tu)..

Setelah berhempas pulas..dari jauh aku dah nampak water station 40km..ingatkan leh trus ke situ..rupanya kena wat u-turn dulu..mak aii jauh nya u-turn..sekilo lebih gakla nak sampai..kat sini baru ternampak si ahmad mencanak tu dah lari menghala balik..mak aii ko dah pusing blk ek mat canak..maknanya 20k ko kat dpn aku..ko ni lari ke or pakai roller blade..huhu so sampai kat water station ni aku dah tak tahan dah..amik sponge trus basahkan kepala..benda yg tak penah aku buat sepanjang pengabdian aku dlm sukan lari suka2 n geli2 ni..huhu tp fuhh trus segar beb..sebab bdn dah mula lesu n mata dah mula kuyu..refill air dlm botol trus gerak ke check point yg aku idam2 kan..50km le..ha dari sini baru best lari sket..sebab lari kat area umah org n kat tepi jalan..so tak la bosan dari td lari kat tepi pantai manjang..mak ai kali ni kaki aku memang dah wat hal..uish jgnla..ni setengah perjalanan pun tak sampai lg ni..adoi cam nak give up pun ada gak ni..mental mental..relek beb..blasah je..adoii kaki ku sakit..doktor tolong pesakitmu ni..huhu

Walaupon sakit..akhirnya aku sampai gak kat water station idaman..sebab kat sini aku dpt ration aku sendiri..suma stok ada dlm beg tu..macam2 air..tu yg tak sabar nak telan tu..dari td dok layan 100+ je..naik muak la plak..huhu so sampai sini apa lg kasi tukar pakaian la..tukar abis..pakai yg kering punya..kalo tak nanti takut kena blister yg teruk nanti..so dah tukar suma trus aku stat blk lari..kali ni ada semangat sket nak lari sebab aku dah ada mp3..yeayy..!!so leh layan blues sambil lari yg penuh azab tu..tp kaki tetap gak meragam..adoi leh ke aku nak sampai ke 60km ni..masa kuar dari check point terjumpa lg puan manager..aik bila lak dia sampai sini..magic ni..td kat 30km..ni kat 50km..eemm tula..memang untung la abg farid kita..tuah badan oiii..huhu

So sampai gak dgn jayanya kat 60km mark..memang aku amik sponge kasi taruk atas kepala sebab badan memang betul2 letih ni..iala jam pun dah mula menunjukkan jam 2 pagi..keadaan dah mula sunyi..iala time tido tu..ko je yg sibuk berlari..apa daa..time ni kaki dah mula meragam..mula buat hal..adoi kaki tolong la aku..jgn buat anekaragam skang..kot ye pun tunggu la sampai kat finishing sok..ko nak buat pancaragam pun aku tak heran..ni ada 40k lg nak ku redah..huhu ragam ke ragim ke mau tak mau kena redah gak..yg aku tau 2k pertama nak ke 62k memang aku berjalan lenggang mak limah blk pasar sambil dgr mp3 aku n sambil menikmati permandangan yg gulap gulita blaka..huhu ish penat gak berjalan ni..aahh lari gakla..lantakla kaki..ko nak ragam ke apa ke..jap lg cita arr..

Layan ragam punya pasal..akhirnye jejak gak aku kat next pit stop 70km..woohoo jauh dah tu aku lari..tp ada 30km lg tu..mak aii..jauh gak tu..uish mengusik jiwa betul la..sampai pit stop apa lg..aku terjah sponge la kasi basah kepala n satu badan..aku dah weng dah time ni..eehh..ada puan manager kat sini..uish macam david copperpadang lak(david copperfield la)..bila lak sampai sini..em lepak jap la ngan puan manager..sambil meluahkan perasaan yg penuh kepenatan..kesakitan kaki ni memang takleh nak digambarkan dah..memang dah terkangkang dah ni..so lepak borak jap pastu trus chow..kang lg lama makin kuyu lak mata hitamku ni kang..so g basahkan badan jap pastu trus kan perjalanan yg memeritkan utk ke next pit stop..

Kali ni aku memang dah betul2 weng..iala kena melayan route lurus saje2 kat sebelah airport changi tu..trasa lari cam tak bergerak je..iala tak gak sampai penghujungnya..seskali disulami dgn alunan bunyi kapal terbang yg nak terbang..fuhh bunyi ngauman memang tak hengat..kalo dpt tumpang flight ni terbang kan bagus..sampai marina aku tekanla loceng nak turun..oitt ingat bas ke leh tekan2 loceng..eemm memang sah weng ni..kat sini memang ramai yg berjalan..agaknya dorg pun menyumpah kat diri sendiri gak(cam aku gak la)..nape la aku join event ni..kan elok duk umah je..adoi penyesalan yg tak berkesudahan..tp nak nyesal apa nye..ko sendiri yg nak..so padan la muka ko..hahahaha uish jahat tul bunyinye..iala memang aku weng..byk kali aku dok berenti jap kat pondok tepi jalan sambil mengurut kaki yg yg dah mula ilang alignment nye ni..so weng nye psal..aku layan nyanyi sorg2 kuat2..konon nak melepaskan perasaan la..org len tgk pun semacam..agaknye dorg tak faham kot apa yg aku nyanyi..eehh aku nyanyi lagu apa ye..huhu

Arrghh..80km ku jejaki..kali ni trus aku tak amik sponge basah kepala..aku amik trus ais sekeping yg besar tu dlm tong tu letak atas kepala aku..fuhhh fresh je rasa..dah macam org jual kacang putih pun ada gak ni..huhu marshall tu leh bising lak sebab aku amik ais tu..katanya nanti kotor..dia tak bg aku buat camtu..aahh lantak ko la..ko duk diam2 bleh tak..ko duk kat sini bukan tau apa aku rasa..kang aku suh lari setempat 12jam kang..jgn dok bising..kang ada gak ko yg jd ais ni kang..haa..jam dah menunjukkan jam 6.10 pagi..mak aii dah 12 jam aku berlari ni..tp tak abis2 gak..huhu maksudnya lebih 4jam aku nak setel 20km dari mark 60km td..huhu adoi kaki aku memang betul2 sakit dah ni..especially kat tapak kaki kiri n kat anak jari kaki kiri..sampai berlari pun terpaksa sengetkan sket..sebab terlalu sakit..tapak kaki kiri aku tak leh nak landing kat tanah..adoi tak leh nak landing cmne aku nak lari ni..adoii doktor tolong saya doktor..huhu perut pun dah mula meragam..lapar gile..tp tak lalu lak nak mkn makanan yg dorg sediakan ni..tah apa2 tah..bgla nasi lauk kari ke..kfc ke..mcd ke..sekinchan ikan bakar ke(ada ke)..barula selera sket aku nak mamam..huhu

Ahh kali ni aku nekad..aku mesti sampai kat 90km mark secepat yg mungkin..sebab aku dah tak larat dah nak layan mental ni..lagu instrumental dah layan..sentimental pun layan gak..tp mental gak yg dtg..huhu lgpun hari dah mula nak cerah dah ni..sure panas ni kang..so aku lari gak..tp yg nyatanya memang byk jalan dari berlari..sebab kat area east coast ni pg2 memang terlalu ramai umat..yg berlari..yg berjalan..yg berdating..yg berbasikal..yg tah apa2 lg tah..macam2 pesen org ada kat sini..huhu so kitaorang yg nak lari ni pun terpaksa cilok milok..adoii rimas pakcik..lantakla..yg aku tau aku nak sampai kat last pit stop..adoii kaki aku memang dah tak leh nak tahan lg dah ni..rasa cam nak patah 18 dah ni..adoi kaki tolongla..20k je lg ni..huhu rasa nak menangis pun ada gak ni..azab tul la..azab ke tak..itu mark 90km mesti kena reach dulu..

Yeay..!!yahoo..!!sampai gak akhirnya..dgn bangga aku cecah check point..hepi sgt cam dah abis lari..padahal ada 10k lg tu..apa da..prasan je lebih..huhu cam biasa..amik sponge n kasi mandi sket..ni dah cerah giler ni..dah kire consider bangun pg..tsib baik aku tak bwk berus gigi..kalo tak memang aku berus je gigi aku kat sini..sebab mulut dah rasa payau..sebab ada unsur2 campuran macam2 air ngan air liur hampir basi..huhu pastu nampak..ishh byk jajan la..so aku rembat la satu corntoz..aku kasi telan la..lapor beb seharian tak makan..ciankan kat aku..huhu uish lps mkn corntoz tu tetibe lak cam dpt power..ni corntoz power ke ni..cam tak sabar2 nak lari..so abis telan minum air trus aku chow..haa kali ni memang aku lebih byk berlari dari jln..maybe sebab dpt power dari jajan tu kot(ada ke)..takpela yg aku tau aku nak cepat sampai..itu kaki nak meragam ke anekaragam ke pancaragam ke aku dah tak peduli..sakit ke tak aku lanyak gak..dari mark 92k..94k..96..98k aku kutip satu persatu..siap sampai kat suma mark tu aku siap peluk cium tiang tu lg..ish apa kes la mamat ni..nak wat camne dah semangat n hepi sgt..

Tapi bila sampai kat mark 98k tu..automatik kaki trus stop..ish apa hal..kali ni memang dia tak bg aku lari..tp takpela sebab kat sini memang suma berjalan aku tgk..takde yg berlari pun..so aku decide nak berjalan gak cam yg lain je sampai finishing..lgpun bekalan air aku dah totaly kontang..tak larat nak lari sebab takde air..so layan jela..haa amik ko..dekat setengah jam jalan kaki nak abiskan 2k tu..sampai kat bridge tu terjumpa lg puan manager..wah aktif tul..puan manager pun tak tido..fuhh setia sungguh menjaga n menunggu ultraman dia abg farid ye sampai habis lari..bagus2 aku kagum dgn kamu..walaweh..woohoo..apa yg melalut ni..so sempat gak amik gambar..aku pun dah tak larat nak angkat tangan nak posing..dah la panas giler..yg aku tau aku nak sampai finishing je ni..

Posing wajib bila lepas lari..haha

So akhir nya aku sampai gak kat finishing..dgr pengacara tu siap umumkan nama tu..aku mcm tak caya aku dah jejak kat finisihng line..Ya Allah..aku berjaya..!!so touch je finshing tu..trus buat sujud syukur jap..huhu org len pun pelik..aahh lantak la..iala kalo Allah tak izinkan sure aku tak leh abiskan larian gile ni..huhu tak tau aku nak gambarkan betapa hepi mepi nye aku time tu..iala dah jdk ultraman(tak tau la ultraman taro ke tiga ke nexus ke..huhu)tp yg nyatanya..baru time ni trasa aku jln dah mengangkang..adoii..

Gaya superhero yg tgh layu..ngantuk tahap gaban la beb..lapor lg..sorila pada geng lain yg takde dlm gambar ni..aku tak larat nak panggil korang..huhu

So dipendek kan cite..sebab asalnya nak buat cerpen je ni..ni ah jdk cerjang(cerita panjang da)la plak..huhu apa2 pun SEKALUNG TAHNIAH buat kengkawan CAR ku yg sama2 berjuang dlm larian penuh azab ni..syukur sebab suma nya berjaya menghabiskan serta mendapat title ultraman superhero CAR..huhu sgr cite cam suma dah serik nak join lg event ni pasni..eemm yeke beb..haha takpe2 kita tunggu je tahun depan..tgk korang register ke tak kalo event azab ni dorg buat lg tahun depan..so kuatkan la iman korang yer..aku sorila..memang serik..so leh declare retired la(atas nasihat penasihat setiaku..huhu) so kalo korang berhajat n bernafsu lg nak join event ni tahun depan..dipersilakan geng..semoga berjaya..uik lama lg dah ckp good luck..huhu berjumpa di masa akan dtg..sori idea dah abis..so repot pun dah abis gakla..

Sekian..

sambungan : esoknya ari senin trus aku g klinik amik mc..fuhh tak sangka baik n nice gile doc ni..aku mintak sehari je mc tup2 dpt 2 hari..iala beriya2 benar doc tu nak bg aku 2 ari mc..maybe modd dia dlm keadaan terbaik time tu n maybe gak dia kesian kot tgk kondisi aku..huhu anyway mekasih ye doc..doc memang baik n prihatin..jasamu dikenang selamanya..pasni kalo sy dtg sure kena enjet ek..hehe (macamla doc tu baca posting aku ni..apa daa..huhu)

8 comments:

zyra said...

Hadoiii ... sy yg baca repot ni pun leh terasa seksanya ... ni kan pulak org yg buat 100km tu ... apa2 pun TAHNIAH la diucapkan sbb berjaya juga bergelar Ultraman! Mmg betul2 hebat la!

Dh2, pegi makan corntoz pastu frame pembungkus tu letak sebelah medal ek ... hehe

CAR1 said...

hahaha..sib baik ada corntoz ekk..so pasni nak join full makan la corntoz dulu ek..jgn makan power bar..nanti kaki trus kena bar..hahaha

Onn said...

Tahniah sekali lagi kpd Ultraman2 CAR. Pd saya laporan ini sangat baik krn penuh dgn real live detail. Para potential ultraman boleh buat laporan ini sebagai panduan....cabaran yg dihadapi terutama - mental, apa yg patut dibuat apa yg tak patut dibuat. Tahniah kpd Mr Sekretari atas laporan yg baik.

Onn said...

Tahniah sekali lagi kpd Ultraman2 CAR. Pd saya laporan ini sangat baik krn penuh dgn real live detail. Para potential ultraman boleh buat laporan ini sebagai panduan....cabaran yg dihadapi terutama - mental, apa yg patut dibuat apa yg tak patut dibuat. Tahniah kpd Mr Sekretari atas laporan yg baik.

CAR1 said...

terima kasih uncle Onn..hehe tu bukan laporan..tu luahan perasaan je tu..hehe mekasih skali lg..uncle Onn memang sempoi..woohoo

stuck said...

impossible is nothing! congrats semua

CAR1 said...

thanks fiza..woohoo

mudd88 said...

baru bace..ketinggalan zaman rupenye aku..huhu..btw!panjang gile.mmg detail tu..huhu!best

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"