EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Monday, December 13, 2010

Larian Tibi 2010

Acara : Larian TIBI 2010
Tempat : Padang Merbuk, Kuala Lumpur
Tarikh : 11hb Disember 2010 (Ahad)
Masa : 07:30 Pagi
Jarak : 7km, 5km & 3km
Catatan Masa CAR & Rakan-Rakan

Sorila beb takde catatan masa..tak sempat nak amik daa..tak cukup kakitangan..huhu


Repot disediakan oleh "Asisten Seketeri"

BERJAYA!! Itu la satu perkataan yg asyik terulang-ulang dlm kepala lepas dpt habiskan larian tibi td..Walaupun jaraknya cuma (ya, CUMA) 7km..tp rasa sgt2 puas hati sbb dpt selesaikan larian tu..Naper sy seronok giler..haha nnti kat bawah korang akan tau kenapa..

Sampai ke tempat kejadian dlm kul 7..Walaupun org dh mula ramai..tp ruang utk warm-up ada la..Dapatla jugak lari2 anak beberapa kali pusing kat kawasan parking tu..Kali ni sumer org kena warm-up sendiri..Pihak penganjur takde sediakan sesi warm-up sbb ye la..cuma (ya, CUMA) 7km..

Tepat jam 7.30pg..flag off utk kategori 7km..utk 5km dorg berlepas dlm kul 7.40 kot..iala sy pon tak tau coz dah berlepas awal..haha Belum apa2 dh layan bukit dh..Sib baik buat warm-up td..kalo tak..mau gak pancit pas 5 min..Layan punya layan punya layan..tak abih2 gak bukit tu..Aik.!!bila nak start mendatar atau turun bukit ni..??Takkan naik jek..??tak turun2..??bukan ke sumer bende yg naik mesti akan turun jugak..??aduss..!!kaki dh mula complain dh ni..Degup jantung pun dh mula bergema kat tinga..tp jalan masih gak membukit..Tgk kiri kanan depan belakang org lain pun dh mula stop lari dan start jalan daa..ish..!!sungguh menduga tahap kesabaran dan mental fizikal sumer ni..tp larian tetap jugak diteruskan (walaupun tak laju, agak2 sama jek ngan org yg jalan tu)..

Sib baik la jugak sejak akhir2 ni dh mula belajar cara yg betul utk berlari kat bukit..Tp dpt applykan kejap jek..sbb pastu pongeh balik..haha ilmu lum cukup ler tu..Lepas dh mendaki ntah berapa jauh (tak cukup oksigen masuk kepala..takleh nak pikir dh)..akhirnya..baru la jalan mula mendatar dan turun bukit..Pastu bila dh turun bukit..asyik turun bukit je la pulak..tp lega la skit kaki..hmm..tu la..bak kata org..sebelum dapat tgk pelangi kena la lalui ribut taufan dulu (ni apa kena mengena lak pelangi ngan lari ni)..ataupun dalam bahasa yg mudah nya..sebelum senang kena la bersusah dulu..Ceh..ingat pelangi sampai ke sudah..rupa2nya ribut taufan puting beliung kat depan tu lagi ganas daa..

Time tgh turun bukit tu jugak..ada la nampak sorang minah kat depan tu siap berskipping2 lg..mesti kaki dia rasa bahagia sbb dh selesai layan bukit..Tp..haha tipah tertipu rupanya..Turun bukit tu td nak amik hati kitorg balik la kot..sbb pastu mmg dia kenakan cukup2!! Sbb selesai lalu kat jalan tun ismail tu..kena layan jalan bukit tunku lak..Dh nama jalan tu pun ada perkataan bukit..haa..apa lg..bukit jugak la..Mak oii..!!mencanak gilor bukit tu..!! 75 darjah tahap kecanakannya.!! Nak terbeliak jugak la mata makcik nengok..sib baik tak terkeluar..bior betik..!! Aku dh pongeh dh ni..water station tak jugak muncul2..kena pulak layan bukit ganas tak hingat tahap gaban..!!

Bukit tu lak lalu tepi kubur cina..tp sib baik lalu time siang..haha Haii..nak nyumpah pun dh tak guna..layan jugak la walaupun dalam hati tu dok berkata2..naper la bangun pagi td..dh tgh elok2 sedap tido..bangun pulak..naper la kuat sgt bunyi alarm jam loceng pg td..kalo tak..ada gak alasan naper tak bangun..takpun..naper la bateri jam loceng tak kong..tu pun leh buat alasan tu..pas tu naper la bukit tunku ni tak abih2 ni..!! Tgk kat peta yg diorg kasi tu macam pendek jek jalan tunku ni, tp naper tahap kepongehannya mcm dh lari seribu batu..!! (Mcm la penah lari sampai seribu batu) Ya Allah, kuatkan la imanku..betul2 diorg kerah sehabis-habis mungkin runners2 ni sumer..sampai dh takde bende nak kerah dh..!!

Bila akhirnya nampak hujung jalan tunku dan route mula menghala ke highway..baru la lega rasa..Sah2..pas ni mmg takde adegan bukit yg nak kena dilayan..Trus tersenyum..haa kalo nak tau org tu suka lari ke tak..tgk muka dia..kalo dia senyum tu..mmg sah la tgh gian...haha jd jgn la kelat2 muka anda ye..wahai runners2 sekalian..Yg penting kita enjoy..

Last skali..bila tiba kat jalan yg nak exit ke jalan parlimen tu..bukit tu dh nmpk cam busut jek rasanya..Mana taknya..bukit yg lagi ganas tahap gaban pun dh khatam..setakat busut pendek ni..alahai..apa la sgt..(uih, jgn riak2..tak baik)..Masa tu jugak la..adegan menyayur org lain pun tiba..Satu persatu berjaya disayur..lelaki ke pompuan ke..sorang demi sorang berjaya ku pangkas..

Tiba kat finish line..lagi la seronok sbb dpt pulak medal..hilang trus rasa penat..Rasa bangga yg teramat2 ada la sbb dpt habiskan seluruh larian tanpa berhenti jalan..Berjaya la jugak tu..!!Anyway..rasa puas tu dtg sbb dgn bukit2 ganas tu td..dpt la menilai tahap kemampuan jantung dan dapat jugak menelan suara2 negatif dlm kepala yg dok suh..‘stop la lari..jalan je..penat tul ni..’ Kiranya kuat lg la jantung ni nak layan hobi giler tuan dia..haha

Anyway..thanks kepada pihak penganjur..especially saudara Kiki..sbb adakan larian ni..Mmg best lah..!! Route yg korang sediakan tu mmg mabeles lah..!! Medal pun not bad gak..cantik..!!trus dapat kat finishing line lak tu..jd takde la nak kena menunggu atau beratur lelama..Pihak penganjur ni mmg memahami isi hati nurani runners2 ni sumer kan..hehe Kalo ada lg next year..sy akan buat2 lupa kunci jam loceng..haha

Sekian..terima kasih kerana sudi membaca repot yg tak seberapa ini..huhuhu

4 comments:

Anonymous said...

memang betul...bukit..bukit..dan bukit...ammat memeritkan tapi dah tiba finishing line....smilee...dapat medal...
tahniah kepada penganjur...

CAR156

CAR1 said...

ala bukit geli2 jer tuh..hehe anyway congrat arr..!!

azrul azam said...

tahniah...seronok btol lari tibi run nih..semuanyer teratur..moga dpt organize lagi event mcm nih next year..tahniah

Mohd Rasidin said...

Saya setuju...bukit tinggi gile..sampai puncak rasa nak cari tikar landing!heheh..dlm byk2 bukit TIBI run, larian paling mencabar pernah sy masuk..since mei'2010 (Bomba Run)...fuh lega...keperitan terbalas dengan medal!

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"