EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Thursday, May 24, 2012

Trip Broga & Gunung Tok Wan - Laporan Chap Ayam Hutan

Acara: Trip Broga & Gunung Tok Wan
Tarikh: 24 Mac 2012
Tempat: Bukit Broga dan Gunung Tok Wan, Semenyih, Selangor
Masa: 6pg

Senarai nama yang mengikuti trip ini :

Robiyatulmunawarah Md Arif (CAR69) – ketua Chap Ayam Hutan
Zas Ibrahim (CAR71) – Penolong Chap Ayam Hutan
Wan Noor Mahirah (CAR44)
Razis Rahim (CAR89)
Siti Nur Aisyah Norden (CAR96)
Afif Badroddin (CAR82)
Adik Afif Badroddin (belum CAR)
Ida Maria (CAR166)
Kawan Ida Maria 1 (belum CAR)
Kawan Ida Maria 2 (belum CAR)
Kawan Ida Maria 3 (belum CAR)
Shafiq Nik Azman (belum CAR)
Zulkiflee Zainal (belum CAR)
Arman Arshad (belum CAR)
Zainudin Kadir (CAR 285)
Sharifah Noordaryanti Syed Abdul Aziz (belum CAR)
Amirul Asraff (belum CAR)
Idot Da Da (CAR251)
Mohd Shazly (CAR170)

Pertama kali teman mohon ampun & maaf pada peminat-peminat blog CAR atas kelewatan laporan trip ni untuk dipostkan di sini. Atas insiden-insiden yang tak disengajakan, maka teman tanpa segan atau silu mengajak anda semua menghayati laporan aktiviti yang dah berkurun lamanya tersimpan dalam pc teman. Jom kite layan…….

Lama rasanye teman sesat tak balik reban ni.. Asyik jadi volunteer aje badan pon dah naik (tapi itu memang misi teman untuk naikkan berat badan kepada 46kg). Lama tak perah peluh, badan dah takde bau taik ayam.. dulu kalau bau busuk masam ni nikmatnye tak terperi! Hehe.. Taji pon dah tumpul, nak kena asah ni.. baru sedap nak merempit! Kaki dah gatal2 almaklum ler lama bebenor rasanye teman tak lari.. hampir 4 purnama lamanye! Wow!!


Tapi tu lah peram kaki sampai 4 bulan, berat badan teman tak naik2 jugak! Rasenye naik kat ‘drumstik’ je kot.. hihi..ok lah tak nak merapu bagai, teman pon dah pulang ke pangkal jalan ni, ate teman nak tanye mengkome-mengkome sekalian yang bijak laksana kamus Besta, Ayam kalau masuk hutan jadi ape? Cer teka…. 10 sekens… 10..9..8..7..6..5..4..3..2..1…teeetttt!! ok mase dah time.. ape? Ayam tu sesat? Kahkahkah salah! Jawapannye.. ayam kalau masuk hutan jadi ayam hutan ler.. apeda tu pn tak tau ke? Ayam kalau balik reban jadi reban ayam, ayam kalau masak kari jadilah kari ayam.. ade mengkome semua dengar ayam kalau masak kari jadi Ayamas atau jadi ayam 3 rase? Wow!! Kalau ade bgtau teman nak cube.. Hahaha aduii lapor pulak..

Ok berbalik pada cerite Ayam Hutan ni, pada 24 Mac 2012 (Sabtu) yang lalu, **punya lah lama citer ni kena peram** CAR sayap Ayam Hutan telah mengadakan satu aktiviti “berkokok” di Bukit Broga & Gunung Tok Wan, Semenyih. Wow!! Panjat skali dua tau.. hebat.. hebat.. Rombongan dianggotai oleh 19org otai2 gunung (kecuali teman pasal teman beginner lagi.. hihi). Di ketuai oleh saudari Robiyatulmunawarrah (CAR69) merangkap ketua Chap Ayam Hutan & dibantu oleh saudara Zas Ibrahim (CAR 71). Wow!! Bukan calang2 kaki gunung ni.. untuk pengetahuan mengkome semua, ini merupakan projek pertama Chap Ayam Hutan pada tahun ini.


Seperti yang dijanjikan meetpoint kite adalah di stesen Petronas Jalan Semenyih pada pukul 06:00 pagi. Teman ni yang sebenornye dapat tido 3jam je! Malam tu pegi hill training, badan letih tak hilang lagi pukul 3pagi dah bangun pasal takut terlepas nak tengok Sunrise. Jarak perjalanan dari KL ke Semenyih ni kira-kira dalam sejam jugak la.. Wow!! Pukul 5pagi teman dah terpacak kat Petronas tu tapi kelibat geng2 yang lain tak nampak la pulak.. hmm awal lagi kot.. so teman pon amik peluang untuk sambung tido balik.. dah nama pon trip ayam hutan jadi tido2 ayam la.. kang terlelap betul2 bukak mate bukan nampak sunrise lagi dah tapi nampak sunset! Haha kan naya tu… Jam beganjak ke angka 6 pagi, kami sepakat meneruskan perjalanan tanpa penolong ketua Chap Ayam Hutan, saudara Zas Ibrahim yang tak dapat dikesan pada waktu itu. Setibanya di kaki bukit Broga sudah kelihatan berduyun-duyun manusia kat kaki bukit tu. Tua, muda, kecik, besor semua ada.. malah tak kurang juga mereka2 yang membawa binatang peliharaan mendaki sama. Errmm dalam hati teman pon berkata “ ade yang balik nanti kena mandi air tanah ni”. hehee.. Tepat jam 07:00 pagi dengan langkah kanan serta kalimah Bismillahirrahmanirrahim, kami memulakan pendakian. Mana yang super speed tu sah2 la dah kedepan. Bukak enjin turbo masing2 bedesup bukan main! Teman yang enjin ‘waksegan’ macam siput ni, slow2 je la merangkak naik bukit tu. Bila dah ramai sangat orang mula lah teman jadi rimas. Kalau tengok dari jauh seolah-olah semut hurung gula je! Ade yang nak turun, ade yang nak naik. Hadoii… matahari pun dah menampak kan wajahnye di celah2 bukit nun jauh disana.. tak sempat la nak tengok sunrise. Huhu..


Time cuaca panas ni la rase macam berat je kaki nak angkat. Hmm tu lah akibatnye lama sangat peram kaki. Bak kate org N9 - Nak monyosal pon tak guno eiihh! Naik, punya naik, punya naik, akhirnya sampai lah dipuncak Bukit Broga dengan catatan masa 45min ( itu timing otai2 ye.. timing teman macam hampeh! Huhu). Alangkah terkujatnye teman bila melihat keadaan sekeliling puncak broga tu yang kotor dengan sampah sarap. Hmm disini teman nak sampaikan nasihat pada kawan CAR, kalau pergi hiking TOLONG JANGAN TINGGALKAN SAMPAH SARAP yang mengkome sume bawak. Kutip la bawak turun. Bukan berat pun stakat plastik roti, cekedis (org johor panggil jajan), botol2 & tin2 minuman yang dah kosong tu.. kalau ada sisa2 makanan yang tak habis tanam lah. Cintailah alam sekitar kita. Kalau bukan kita siapa lagi? Ini bila teman nak hirup udara segar dah bau macam kentut je! Tak jadi nak sedut udara.. hadoii.. sedih! Credit untuk para peserta kita yang rajin kutip serta membawa turun sampah2 tu.. u did a good job guys.. Thumbs up!! Sementara tunggu kawan2 yang lain sampai, apa lagi masing2 jadi fotogedik la.. bukan fotogenik nih.. asik2 muka yang sama je kat atas batu tu.. tak bagi peluang kat orang lain langsung hehee.. jangan marah! Tunggu, punya tunggu, punya tunggu, member kiter lagi 7 org tak muncul-muncul. Rupenye mereka nak naik sampai 2nd peak Broga je. Jadi yang lagi 10 org ni meneruskan pendakian ke Gunung Tok Wan. Tanpa buang masa, pukul 08:15 pagi kami begerak dengan bantuan tunjuk arah oleh saudara Arman Arshad yang memang dah pro dengan selok belok Gunung Tok Wan ni. Siap bagi pesanan hati-hati bila berlari takut tersepak sarang tebuan tanah sebab beliau penah kena! Dalam hati teman “alamak kena lari ke nih? Habislah aku” glurpp! (telan air liur). Sepanjang perjalanan mendaki ape yang teman boleh katakan, kira Gunung Tok Wan ni masih suci dalam debu lagi la. Mana tak nye segala atuk nenek nyamuk semua ada.. sedapnye dapat darah free ye cik nyamuk! Selalunye kite dengar kalu panjat gunung ada pacat, ini tidak dah ganti ngan nyamuk. Tapi teman tak pasti lah kalau teman sorang je yang kena gigit dek nyamuk, sebab otai2 kite yang didepan tu semua dah bedesup hilang!


Nasib baik la ada bro Zulkiflee Zainal yang penuh sabar jadi sweeper dibelakang teman. Sadis betul kena tinggal! Nak tau hebat ke tak hebat otai2 kite ni, dari jauh teman dah dengar suara mereka tapi makin teman cepatkan langkah, kelibat mereka tak nampak-nampak pun! Perggh dasat.. ilmu apa depa pakai ni? hmm rasa nak nangis pun ada bila tengok bukit tinggi mencanak-canak, gedebak gedebuk naik! nafas pun dah berbunyi macam kobau diselang-selikan dengan bunyi cengkerik menyanyi2 seperti mengejek teman sebab kena tinggal! Huhu..Badan letih, perut lapor, mata mengantuk ya amat rasa dah nampak bantal ngan tilam je time tu… Huuuaaaaa… makk nak balik!! Sambil berborak2 dengan bro Zul, akhirnya sampai jua kami di puncak Gunung Tok Wan pada pukul 09:40pagi (kira2 1jam 25min tapi tu timing otai2 la, timing teman macam biasalah hampeh, hampas kelapa, hampagas la, semua yang ada ham ham tu teman la.. huhu). Lega rasanye dapat menghirup udara segar & dingin di puncak gunung. Kali ni takde bau kentut okay! Sebab kat atas tu bersih takde sampah pon... siap ade kerusi lagi.. kelas kau Maria! Haha.. Ade pulak sekumpulan hikers ni siap tido bagai. Hah tido? Hmm teman apa lagi sandar pada pokok, letak kepala atas lutut,,, krroohhh..krrohhh.. hihi dapat lah lena sekejap! Sementara kawan2 yang lain tu tengah makan, barulah muncul penolong Chap Ayam Hutan, bro Zas diikuti dengan bro Razis Rahim (CAR 89) dengan langkah penuh bergaya tersengih-sengih. Kata bro Zas, dia terbabas tido & mohon maaf pada semua yang menunggu dia. Hehee.. tak da hal la bro janji selamat sampai ye! Laju tak laju dorang berdua ni korang bayangkan lah sempat sampai puncak Tok Wan sebelum kami semua turun.. pergghhh ini enjin kompom v-tec cucuk NOS skali.. mantop!


Macam biasa sebelum turun mesti nak ada gambor kenang-kenangan dulu.. dengan bangganye kami semua telah berjaya mengibarkan bendera CAR kesayangan kite di puncak Gunung Tok Wan buat pertama kalinye! Fuyohh terpancor jelas kepuasan terserlah di wajah masing-masing.. hehe.. bravooo!! Wow!! Tepat jam 10:35pagi kami semua beredar turun meninggalkan puncak Tok Wan. Hmm macam biasa lah, teman yang paling last skali! Kelompok depan berlumba-lumba untuk membuat catatan masa terbaik (Personal Best). Pada mulanye 1 kelompok je, dipertengahan jalan ketua Chap Ayam Hutan kite buat ‘breakaway’..(chewahh macam main beskal pulak ye.. hihi) maka terjadilah 2 kelompok, yang di depan dikenali sebagai peloton ‘super speed’ dimana pelumba-pelumba Ayam Hutan terdiri daripada Arman, Zas, Amirul, bro Zainudin, Razis, Shazly, Shafiq, Ruby, Mahi, & Yanti. Manakala kelompok kedua atau lebih dikenali sebagai tompok tompok taik ayam, tak lain tak bukan sapa lagi kalu bukan teman seorang! Huhu.. Bro Zulkiflee tu sweeper je kalau ikotkan pace dia pun macam otai2 yang lain… Kelompok ‘super speed’ berjaya merekod waktu 50minit sahaja untuk turun daripada Gunung Tok Wan sehingga ke puncak Broga, manakala teman menyusul 5minit kemudian. Itupun separuh napas ku pergi! Hadoii letih… kami semua sempat singgah main buai lagi.. hehe.. sebagai reward kerana masing-masing berjaya buat PB, bro Arman kite dengan murah hati belanja air kelapa sawit sorang sebijik! Eh eh kelapa sawit pulak peginye.. silap2.. air kelapa muda.. sapa minum kompom muda! Hehe.. Pergghhh lega dapat teguk air kelapa + ais.. dengan isinye yang lembut.. gluurpp (telan air liur) alamak kecur air liur bila teringat! Huhu. Apa-apa pun terima kasih bro Arman, semoga panjang usia & murah rezeki.. amin..


Matahari pun dah meninggi, masing-masing dah letih ade yang sampai tertido bawah pokok kelapa sawit.. kesian.. hehe.. tepat pukul 12:35 kami semua bersurai ke destinasi masing-masing. Ade yang balik rumah, ade yang mentekedarah, ade yang pegi mandi kat sungai Tekala. Hmm teman pon dah letih, balik tu pekena nasi beriani Anje kt sec15 Bandar Baru Bangi.. wow!! memang terbaek der! Gluurpp (telan air liur) aduhh lapor pulak bila teringat! Ok sampai disini saje laporan dari teman, Insya’Allah bila ada waktu terluang Chap Ayam Hutan pasti buat trip panjat gunung lagi. Dan teman pasti membuat perhitungan sekali lagi dengan kak Ruby & kak Yanti sebab ‘sayur’ teman macam kangkung goring belacan je! Tunggu… teman nak repeat balik.. tak puas hati ni! hahaha.. Teman mohon ampun & maaf andai ada tersalah laporan ye. Akhir kalam, terima kasih daun keladi, kalau dah gatal macam keladi, moh kite panjat memanjat lagi! Eh.. eh.. berpantun pulak dah… hehe.. adios!

Laporan disediakan oleh AYAM KUDUT

23 comments:

ruby said...

thanks ecah tolong sediakan report.. xsure bila lagi trip chap ayam hutan ni..

Bravotozero said...

nice cerita yg menarik, x kering gusi membacanya hi.hi.hi

Anonymous said...

Ηmm is anyone elѕе having problemѕ with the images on thіs blоg loading?
I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's thе blog.

Any suggestіons would be greatly aρpreсiatеd.


Feel free tο νisіt my web-sіte - crear facebook gratis

Anonymous said...

Hi theгe, all іs going nicely here and оfсouгѕе eveгу οnе is shаring data, thаt's in fact excellent, keep up writing.

my blog http://miha.pixnet.net/blog/post/36212288-渡邊麻友-首張個人單曲-part2

Anonymous said...

Ιf уou ωаnt to groω your еxperience sіmply keep visiting this wеb
page and bе upԁated with the newеst newѕ poѕteԁ herе.


Feеl free tο suгf tо
my ωеb sitе; lenzinfo.co.za

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts abοut creаr faceboоk
еѕpa𮪠regіstrarse. Rеgaгds

Alsο νisit my ωеb site ... crear facebook gratis

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's а νery easy on the eyes ωhich makes it much more
еnjоyable for me to come heгe and visіt mοre often.
Diԁ you hire out a ԁevelopеr to creatе your thеme?
Great work!

Alsο νiѕit my ωeb site ... crear facebook

Anonymous said...

Ӏ'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very еasy on the eуes which makes
it much morе enjoyable fоr me tо come herе and visit more oftеn.
Diԁ yοu hire out a develоpеr tο create your themе?
Supeгb wοrk!

my blog pοst abrir cuenta facebook

Anonymous said...

Rеаllу nο mattеr if somеonе doesn't know then its up to other viewers that they will help, so here it takes place.

Review my homepage; facebook cuenta gratis

Anonymous said...

You're so interesting! I don't bеlieνе I've read through something like this before. So nice to discover someone with some unique thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with some originality!

Here is my web-site :: http://www.musicateatrodanielemaci.it/guestbook/

Anonymous said...

My famіly membeгs all thе time say thаt I
am killing my time here at web, except I know I
am getting experiеnce all the timе by гeadіng such plеasant posts.


Mу blog post facebook Cuenta gratis

Anonymous said...

Wondеrful bеat ! I wish to аρprentice even as уou amenԁ your site,
hοw can i subscribe for a blog ωеb site?
Thе aсcount helpеd me a acceptable deal.

ӏ haѵe been tinу bit acquainted of
this your broadcaѕt provіdeԁ vivid clеar cοncept

Alѕo visit my web page :: ebnonline.com

Anonymous said...

I've been surfing online greater than three hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours. It's beautiful worth enough for me.
Рerѕonаllу, if all webѕitе owners аnd
bloggeгѕ maԁe good сontеnt
аѕ yоu did, the іnternet will probаbly
be much morе hеlpful than eѵeг before.



Herе iѕ my wеb blog ..
. crear facebook

Anonymous said...

Hey There. I found your blog using msn. This is a verу well written аrtіcle.
I will be suгe to bookmark it and return to read more of your useful information.
Thanks for the pοst. I'll certainly return.

My web-site ... crear facebook gratis

Anonymous said...

I harԁly comment, however after looking at through a lot of remarks herе
"Trip Broga & Gunung Tok Wan - Laporan Chap Ayam Hutan".

I actuаlly do hаve 2 questiоns fоr you if it's allright. Could it be only me or does it give the impression like some of the responses appear as if they are written by brain dead people? :-P And, if you are writing on additional places, I'd likе to keep up ωith everything new уou have tο post.

Wоuld you ρost a list of eveгy one of your ѕociаl sites like уouг Faсebook pagе, twittеr feed, οг
lіnkedin profіlе?

Also visit my wеbpage med-anecdotes.com

Anonymous said...

I'm not sure exactly why but this website is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check bacκ later and ѕеe іf
the problem stіll exists.

Αlѕo visit my blog; http://www.wynguitars.com/

Anonymous said...

What's up to all, for the reason that I am truly eager of reading this weblog's post to be updated regularly.
It contains pleasant information.

Also visit my web page; reverse hotmail search

Anonymous said...

You actually make it seem so easy with your presentation but
I find this topic to be really something which I think I would never understand.

It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!

My web page ... nokia 808 specification

Anonymous said...

magnificent points altogether, you simρly received а new
readеr. What would you suggeѕt аbout your publіsh that yоu just made some dаys ago?
Anу positive?

Also visit my blog poѕt Abrir cuenta facebook

Anonymous said...

I uѕed to be recommended this ωeb site ѵia my cousin.
I'm now not positive whether this submit is written through him as nobody else recognize such special approximately my difficulty. You are amazing! Thank you!

Have a look at my blog post; crear facebook

Anonymous said...


Around the corner of the body in both chinese and english signs

Jan.5, 2013 to 22, from Lima to San Diego, a way to south, 2013 Dakar with a new look and will meet with you.New axis, the new coordinates, 2013 dakar on january 5,
For the first time sinCe the start on the paCifiCCoast of lima.And this willContinue to use the dakar sinCe the 2009 a href="Http://www.AirMax1long.Co.Uk/nike-Air-Max-90-Hyperfuse-Mens-C-17.Html" Cheap nike Air Max 90 Hyperfuse uk /a event move South AmeriCa not again after the
Opening, similar to the african version dakar"From north to south"Route.Although the [URL=http://www.okay2shoes.net/nikeairmaxnikeairmax97womens-c-3_58.html][b]Cheap Nike Air Max[/b][/URL] dakar events have a record of the 53-Nation 459 participants, but really can
Stand in san diego lamonadagong jiangtai before the lifting the european cup after all is one of the few.
Four dakar on [URL=http://www.okay2shoes.net][b]Cheap Jordans[/b][/URL] harvard who and die
Warm dance, brilliant chinese red, confidence infinite members of the team.When the"Dakar china best driver"Zhou yong from the fia received his leadership of china
Team"Banner, the harvard to 2013 dakar rally the atmosphere of the conference to the climax.
On december 12, 2012, harvard dakar team a group of people gathered in beijing 798 art center d-Park central hall, for 2013 years to dakar conference again to toast
With, for the fourth in the south a href="Http://www.AirMax1long.Co.Uk/nike-Air-Max-247-Mens-C-9.Html" nike Air Max 24-7 trainers for sale online /a playing pledging. ConferenCe site, harvard Dakar team members all appear, ZhongQiLian leadership, more than a media guestsCommon


Anonymous said...


[Rich and powerful family is dynamic] renew the contract especially more two generals broker says Lanpade does not renew the contract
Government of much especially unconscious heart announces to renew the contract two generals(Click a picture to arrive below one page)
Sport netThe golden ball award that dispatch attracts worldwide attention is about to open veil in Su Li world, before this Yiniesida expressed the support that wins this special honour to Mei Xi. The thing that Lanpade renews the contract had a result eventually, according to its agent divulges La Jun assistant team leader has decided not to renew the contract with the club. New sports season just begins, but renew the contract continueing as before, duotemengde announces to defend with two brunt now the player is gentle - this heart and Subodiji are successful the New Testament [url=http://www.lantkegypt.com/engine/images/nikeshoes025.aspx]retro air jordans for sale[/url] below add. More and wonderful, all be in rich and powerful family is dynamic.
Government of much especially unconscious heart announces to renew the contract two generals
Germany is late on January 6 local time, government of club of much especially unconscious heart announces to defend with [url=http://www.tatlangida.com/images/products/nikeshoes009.aspx]buy jordans online cheap[/url] two brunt the player is gentle - this heart and Subodiji are successful the New Testament below add, subodiji renews the contract to 2016, and gentle - this heart will stay to 2017. What make a person depressed nevertheless is, subodiji gets hurt accidentally when team trains, much more special the condition of an injury that government-owned net discloses him is preliminary diagnose tear off for fiber of right crus muscle. The condition of an injury that Subodiji has not determine after be being checked through X light is serious circumstance, he needs when magnetism resonance examination undertakes this Zhou Er reassume diagnose.
Page number: 1 2 3 4 5 6 7 Issue one page
Related news

Anonymous said...

I'm very pleased to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this wonderful
read!! I definitely loved every bit of it and I have you book marked
to look at new information on your site.

Feel free to surf to my page; mobile auto glass repair sacramento

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"