EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Friday, May 18, 2012

SAS International Eco Challenge 2012 - Laporan

Acara: SAS International Eco Challenge 2012
Tempat: Pulau Tioman
Tarikh: 12 Mei 2012
Masa: 8.30 pg
Jarak: 36.5km

Catatan Masa Rakan2 CAR
0:00:00 Mohammad Affendi Nudin -(3) men local (tahniah..)
3:13:00 Jasni Khairil Jamaluddin (CAR101) - (11)
3:49:58 Lim Gam Mat - (32)
4:01:02 Zulazlan Shah Ibrahim (CAR71) - (41)
4:14:28 Mohd Faizal Jamil
4:20:00 Alam Shah Ismail Ahmad (CAR24)
4:20:00 Azri Zolkipli (CAR199)
5:19:57 Fadhilah Abdul Manan (CAR91) -(4) women local (tahniah..)
5:20:00 Mohd Zaki Mansor (CAR16)
5:20:00 Munzir Alawi (CAR90) (jadi media..ambil gambar untuk majalah..)
5:40:00 Iskandar Abd Wahab (CAR258)
5:43:00 Yim Heng Fatt (CAR188) - (88)
7:00:00 Shahrol Salleh (CAR178)

Lama dah tak buat report..ni nak kene try balik..saya Aki Kiki (CAR16) ditugaskan buat report untuk SAS Eco Challenge ni yg telah berlangsung pada hari Sabtu yg lepas..okeh untuk pengetahuan semua penganjurannya adalah yang ke5 pada tahun 2012..antara acara yg memang setiap tahun akan ada dalam jadual larian..seramai 240 orang telah hadir pada tahun ni..larian trail ni adalah antara yg bagi saya cukup sukar untuk diharungi sebab trek sentiasa berubah dan jaraknya sangat2 jauh..tapi pada tahun ni boleh dikatakan mudah sikit dari yg lalu sebab kesemua peserta dapat habiskan pada masa yg telah ditetapkan..jarak pada tahun ni sejauh 36.5km dan masa yg telah diberi adalah 8 jam sahaja..ada 6 CP kesemuanya yg perlu dihabiskan..larian bermula pada 8.30am di Dataran Tiong..untuk medal masa yg perlu dihabiskan adalah 5 jam di CP 4 iaitu sebelum jam 1.30pm..pada tahun ni diberi finisher t-shirt jika peserta dapat habiskan larian sebelum 8 jam iaitu sebelum jam 4.30pm..



Okeh serba sedikit route SAS Eco Challenge..8km yg pertama adalah flat rode dimana selepas pelepasan dibuat peserta kene berlari menuju ke CP 1 sejauh 8.5km..sampai di CP1 peserta akan mula masuk ke hutan dan mendaki..untuk pada yg baru masuk, tiada jalan trail dibuat..hanya berpandukan pada tali caution tape berwarna kuning hitam yg diikat sepanjang jalan..


jadi marking kalau terlepas kita perlu berpatah balik semula ketempat marking yg sebelumnya bagi mengelakkan kita tersesat jauh kedalam hutan..okeh..di CP1 ke CP2 sejauh 3.5km..ada water station kat sini jadi dapat lah menghilangkan dahaga sedikit..nak bagi tips skit..dapat air botol tu jgn la habiskan pulak..bawak air tu sebab kat dalam hutan tu takde air diberi so pandai2 laa tahan yea..disini para peserta akan mendaki dan meredah belukar didalam hutan tersebut..kat sini jangan tanya lah habis kulit2 disiat2 dengan pokok2 berduri..nama pun larian trail so mmg calar balar kaki korang semua..okeh di route ini juga peserta akan mendaki curaman bukit setinggi 450 meter..hmm jgn nak berlari dah dalam ni..jalan saja..tak larat dah nak lari..haha..janji habis..okeh..di CP2 ke CP3 masih lagi didalam hutan..dan masih lagi mendaki..ada water point disini..bukan water station yea..


water point ni hanyalah air sungai..so minum la air sungai..ada botol yg diberi masa di CP1 tu isi laa..bawak la bekalan tu sepanjang jalan sebab organizer tak sediakan air pada hentian seterusnya..okeh..di CP3 ke CP4 jaraknya adalah sejauh 9.1km..ini adalah jarak yg paling jauh sekali..tapi jalan nya hanya mendaki sedikit dan menurun..banyak pokok2 tumbang dan pokok berduri serta kawasan berbatu..jgn terkejut kat dalam ni akan jumpa tanda2 marking yg lama tidak dibuka..so pastikan marking korang betul..hehe..


okeh..diakhir CP4 ni keluar terus dari hutan..lega rasanya lepas nampak jalan raya berturap..korang akan berlari sedikit sejauh 2.8km sebelum masuk semula kedalam hutan..okeh di CP4 ke CP5 adalah sejauh 2.8km..di CP5 ke CP6 masuk semula kedalam hutan tetapi trek nya mudah sedikit sebab ada jalan..so habiskan larian sejauh 2.8km sehingga CP6..keluar saja ke CP6 terus habiskan larian sejauh 1.8km sehigga penamat..hmm ada berani masuk tahun depan..hehe..sy pun tak berani sebenarnya sebab da 4 kali sy masuk..ini kali kedua saya dapat habiskan..jadi sebelum masuk tu kalo boleh banyak2 la berdoa..jangan cakap besar..niat kita nak berlari dan habiskan dengan selamat..so just enjoy dan run safe..

Ok lahh..da macam bagi penerangan la plak tentang trek pertandingan..hehe..walaupun ramai yg da surrender dengan SAS Tioman ni tapi bagi sy ianya satu pengalaman yg jarang kita dapat dimana2 event yg ada..anggaplah gi jalan2 makan angin..habis run boleh bercuti plak kat Pulau Tioman..hehe..okeh itu saja serba sedikit tentang SAS International Eco Challenge..tahniah pada yg bertanding..walaupun agak kecewa diantara kami sebab nak bergambar medal dan juga t-finisher tak kesampaian, pengalaman berada disana yg kita nak sebenarnya..jadi jgn patah semangat untuk terus berlari..tahniah pada yg menang..tahniah pada Fadilah Abd Manan (CAR tak ingat) placing no 4 local women category..ada jugak ahli dari Chap Ayam Runners yg dapat placing kat sana..so teruskan perjuangan semua demi sukan Negara..sekian..

4 comments:

Anonymous said...

My name is Hempel Schorn. I was born in Montreal, Canada. I have studied in Montreal and Madrid and lived and worked in Montreal. You have a really nice blog!
beach wedding dresses

CAR1 said...

terbaek bro..!!

anotmbp9489 said...

Bro ada result penuh tk...

anotmbp9489 said...

Bro ada result penuh tk...

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"