EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Monday, January 17, 2011

LeTua 100km Ride 2011 - Laporan

Acara : LeTua 100km Cycling
Tempat : Bukit Jelutong, Shah Alam
Tarikh : 16hb Januari 2011
Jarak : 100km


Akhirnya selesai sudah acara berbasikal yg ditunggu2 tahun 2011 nie..dianjurkan oleh pasukan berbasikal Pro Benua yg berpangkalan di Malaysia iaitu Le Tua..eemm dorg wat nie actually kire part of dorg nye training la sebelum Le Tour Langkawi 2011..so alang2 nak training..better dorg ajak rider2 lain join skali..meriah sket..leh buat untung gak..haha ee kalo ikutkan jarak memang 100k..tp yg sebenarnya tak sampai 100k pon..dlm 96k jer..96k..ish jauh gak tu beb..jenuh gak nak abiskan..haha

Race ni stat kat Bukit Jelutong Pavilion..eemm nak ckp secara tepat kat mana aku pon tak tau..yg aku tau kat bukit jelutong la..haha nak dijadikkan citer..aku punyala semangat..iala first time join acara berbasikal tu..so kul 6.15 dah terpacak dah kat sana..iala ikutkan dlm borang stat kul 7..tp bila sampai kat sana (aku pon tak tau camne aku leh jumpa..haha)tgk lengang jer..adala dlm 7 8 bijik beskal je yg aku nampak..aikk..aku salah tempat ker..ker aku salah ari..khemah pon tutup je cam tak berpenghuni..aku dahla bib tak amik lg nie..so tanya punya tanya..rupanya stat kul 8.30 pagi..!!!hampeh..!!gila kentangla aku nak tunggu 2 jam lg..masa tu baru kul 6.30..aduiii..kalo aku tau baik aku tido kat umah..takyah susah2 aku dtg awal subuh gajah dah bangun tido..huhu eemm tp ada baik gak dtg awl nie..dpt gak aku park kete betul2 kat sebelah stating pont..takla jauh sgt..haha aikk itu pon nak bangga ker..cet podahhh..!!

So tunggu punya tunggu..ari pon dah makin cerah..so bayang2 pelumba2 handalan..tak handalan..ekonomi handalan dah mula berlegar2 kat kawasan sekitar..so makin lama makin penuhla kawasan2 yg sewaktu dengannya tuh dibanjiri oleh para pelumba beskal amatur..semi pro..pro..terlebih pro..dan yg ala2 pro..masing2 bergaya dengan beskal masing2..ada beskal tt..beskal karbon..half karbon..karbon dioksida..karbon monoksida..beskal alloy..beskal besi..separuh besi..besi keluli segala..beskal lipat..beskal mtb..atb..btm..dan segala2 nye la..byk sgtla aku nak nyebutnya..haha tak abis lg nie..macam2 pasukan..pasukan suka2 jela..dari beskal yg murah sampaila yg mahal dan teramat mahal..ishh dasat tul dorg ni..takut lak aku nengok beskal2 dorg nie..jeles pon ye gak..haha macam2 ragam n fesyen..iala ni pengalaman pertama aku..mana penah join event kayuh sebelum nie..slalu join lari jer..so nampak cam jakun gak la aku pg tu..haha


Tepat kul 8.30 (agaknya la)..hon pon berbunyi..so bermulala kayuhan yg bakal mengazabkan diri sendiri..memang ramaila..ada dlm 800 beskal..aku rasala..itu pon tgk kat list..haha eemm aku ni bwk mtb jer..so stat kat blakang..segan nak ke depan..iala suma tunggang roadbike jer..dari stating point tu..dorg bwk ronda2 dlm kawasan tu dulu..asalnya nak kayuh ngan Azmi (CAR130)..tup2 stat je ilang trus..aduii terkapai2 aku keseorangan mencari hala tuju kayuhan..huhu

Dari Bukit jelutong tu..pastu baru kuar masuk guthrie highway..pastu trus kuar exit ke jln lama subang-sungai buluh..kat sini memang konker jln abis..takde can kete nak tumpang lalu..iala bkn sket2 nye beskal..aku rasa maybe org ingat Le Tuor De Langkawi..iala skali tgk macam LTDL..padahal Le Tour De Geli2 je..utk aku la..haha so kayuh punya kayuh..sampai sungai buluh..trus ikut bukit rahman putra n masuk kuang..kira lalu kawasan kampungla..eemm syok gak..pastu tah masuk mana tah aku pon tak tau..yg aku tau masuk kawasan estet kelapa sawit..n bermula la zon pendakian yg pertama..

Aku tgk meter..kat sini baru cecah 50k..uishh baru setengah perjalanan..ni pon dah rasa setengah nyawa dah nie..huhu so kat zon pendakian nie jarak adalah bih kurang 5k..so dah mulala nampak rider mula memperlahankan kayuhan..iala bukit tuh..aku pon slow gak..bwk mtb memang kena slow..berat beb..huhu haaa kat sini baru aku jumpa KR..nampak dia tgh jadik paramedik..settlekan org yg tgh krem..aku tegur tp dia tak dgr kot..depan sket..baru jumpa si Azmi tuh..mak aii..!!punyala jauh ko tinggalkan aku..aku dah pikir dah..memang kena kayuh sensorangla jawabnya..tup2 jumpa gak ko..eemm leh tahan gak ko kayuh beb..kire power gak tuh..tp ko je yg tak yakin..apa daa..


Abis je bukit sampai puncak..biasala layan turun bukit lak..pastu aku dah tak tau kat mana dah aku berada..walaupon aku tau aku masih berada dlm negeri selangor..tp kat mana aku tak tau..tup2 dah sampai puncak alam..eemm kat sini memang ramai aku tgk rider2 dok melepak..bkn melepak apa..dorg berenti beli air or makanan..lapor tuh beb..so kat petronas puncak alam tuh..so ngan aku2 skali berenti..iala sumber tenaga dlm badan n pelincir dlm bdan pon dah makin berkurangan..so kena isi gak..kang dibuatnya jem tgh jln..mau haru biru coklat kelabu lak kang..nak oberhol lg..uishh payah citer nanti..memang ramai giler rider lepak kat petronas nie..so aku ngan azmi tumpang sekaki duala..lama gak la kitaorang lepak..haha


Kuar je dari puncak alam nie..haa ni baru la masuk zon pendakian yg sebenar..ye ke..tahla bg akula..haa kat area "Dragon Back"..eemm maybe jalan dia bentuk cam dragon kot..tu yg dorg panggil dragon tuh..iala jln nye lurus jer..haa korang tgkla sendiri..memang tough giler..turun naik turun naik..yg turun dari beskal jgn ckp la..memang ramaila..tak larat beb..pehh memang menduga mental tul..takperla kayuh jela..slow2 pon janji sampai..eem panjang gak laluan nie..aku pon tak ingat brapa km..tp ber km km gak la..haha


Akhirnya settle gak aku harungi "Dragon Back" ngan mtb aku nie..pehh rasa puas semacam..kuar je simpang tuh..aku berenti jap..coz betis cam nak krem..so sebelum dia krem baik aku rest kan jap..kalo dah krem alamatnya jemla..haha eemm ingatkan azab bukit dah abis..rupa2nya ada satu lg..aduii..brapa byk bukit mau lalu daa..ingatkan bukit sket jer..tp bila dah nampak signboard tulis "KOM Stat"..eemm memang sah ada zon pendakian lg..huhhh jiwa kacau bilau dibuat nya..memandangkan si azmi dah pon diserang krem..so aku decide mengayuh dlm alunan selembut sutera jer..ala selembut sutera pon sampai gak..lambat jer..haha selembut sutera punya psl akhirnya berjaya gak kami kuar dari zon pendakian yg terakhir tuh..pehhh lega abiss..


So tau2 dah masuk kat highway guthrie blk..emmmm nampak la ada sorang marshall tu dok tunjuk arah..so apa lg mulut pon gatal la nak tanya brape km lg..padahal kat meter leh tgk dah brape km da..apa daa..so dgr dia ckp 5km lg..wahh cam tak caye jer..dah dekat dah tuh..so truskan je kayuh..kayuh punya kayuh..tup2 dah nampak dah bangunan pavilion tu dari jauh..wahhh dah nak sampai..yahooo..!!eemm tgk jam aku kayuh dlm 4jam setengah lebih gakla..eemm not bad gak..maybe coz cuaca amat membantu kot..iala cuaca mendung jer..tak panas..kalo cuaca ikut kebiasaan kat malaysia nie..memang tak terik memancar dah..iala dah kul 1 tuh..huhu tak kisahla..janji kayuhan Le Tua 100km selamat di settel kan..

Emm bg aku event ni ok..tp terlalu byk kelemahan nya..kelemahan yg membuatkan aku macam malas je lg nak join pasnie..iala korang bayangkan la..bayar dahla 50 hengget..dorg janji suma dpt medal..tp MEDAL PLASTIK..!!!(sejarah larian muzium 2010 berulang kembali)..nak save budget ke beb..dah tu baju bg baju cotton je lak tuh..ingatkan bg jersey..dah tu water station TAKDE..!!!sebenarnya ada tp air yg dorg peruntukkan amatla terhad..so terhad utk pelumba kelompok hadapan jela..kitorg yg kelompok tengah n belakang nie telan air liur jer..dahla ngan lapar..bayangkan la ride 100k takde air..sure2 rider nak kena refill air..dorg ni tak prihatin langsung..so tu yg mau tak mau rider kena singgah kat petronas or kat mana kedai yg dorg jumpa kat tepi jln tu utk beli air or makanan..patut dok nyembang sambil bergosip lak..haha memang tak patutla..sian kat aku n yg lain..huhu eemm road marshall tu harap jaga kelompok depan jela..yg kat blakang nie pandai2 la melintas jln sendiri..adalampu isyarat so jgn pandai2 lak langgar..kang tak psl2 kena langgar lak kang..huhu


eku rasa byk lg kekurangan nya..tp dah tak reti dah aku nak sebut kat sini..apa2 pon TAHNIAH BUAT SEMUA RIDER CAR YANG BERJAYA MENGHABISKAN KAYUHAN..aku rasa suma abis..takde yg naik sweeper..TAHNIAH SKALI LG..korang memang superb beb..INSYALLAH kalo ada lg event beskal kita try join lg..n INSYALLAH gak pasni konpom kita join event beskal ngan jersey CAR..haha ok geng berjumpa lg kat event akan dtg..tak kire la event apa pon..lari ke jalan ker beskal ker..janji event..cam tak biasa ye tak..sorila kau dah takde idea nak karang repot..n sori gakla kalo repot ni tunggang terbalik..iala dah lama aku tak taip repot..rasa janggal lak..iala repot2 yg sejak akhir2 nie pon sib baik "Assisten Seketeri" yg taip..kalo tak..harammmm memang takde repotla dlm blog nie..hahaha

Sekian..

12 comments:

CAR194 said...

Sejarah larian muzium berulang!! Adui, sadis sungguh diorg ni la ... tp at least larian muzium tu 10 hengget jek ... so yg ni la lg sadis!! Korang stat lmbt kul 8.30 ke ... laa, siap lepak petronas depan tu lg ... kalo tau, leh gak bwk nasi lemak ke, milo ais ke teh ais utk korang ... haha

Faryd Syakirin said...

hahahaha..yg xthn tu Le tour De geli2 hahahhaa...mmg mantop thn 2011,report2 yg mmg menakjubkan..keep on rolling guys hehe..nnt kawan beli mtb jgk kt kayuh k hehe

CAR189

Anonymous said...

Ala, kitorg tulis repot geli2 jek ... tp kalo korang suka baca, alhamdulillah ... hehe. Haa ... beli beskal, jgn x beli ...


-Assisten seketeri-

wan azmi said...

hahaha..hilmi teman minta maaf byk2 ler coz xda niat nak tinggal kome..teman ingatkan kome dah kedepan..teman pun henjut semacam cam kena kejar anjing...rupa2nya kome kat blkng...adoiiyaii
apa2 pun teman berterima kasih pada kome sebab jadi pramedik teman..kalu tak habis teman kena naik lori pick up...lagi 1 terima kasih gak kepada kadok sebab setia gan teman tunggu lucky draw yg membuahkan hasil pada teman...no teman (670)gegarkan bkt jelutong gan hadiah 1st prize-bike fuji fixie...ahak terkedu dan terkejut teman d buatnya...berbaloi2 tunggu 4jam utk lucky draw..hebat mantap!!terima kasih semua kepada kwn2 teman yg msk race tu...kome semua kuat2 belake..

KR said...

huhu bagus repot, marshal tak ngam la cos gue terlajak masuk sempang dia tak jerit panggil, ada ke patut apek nek honda cup disohnyer...1 km terlajak, pastu gue sound dia senyum pulak.

CAR1 said...

mekasih geng..!!ala repot ni pon tarap geli2 jer..dah naik geli2 minda aku nak karang repot..idea pon geli2 gak nak kuar..haha ok geng..apa lg beli beskal..kita kayuh ramei2..!!!

HTC Cavendish said...

Tahniah Bro kau complete ride tu...

Bab-bak kelemahan tu Insya Allah akau kan panjangkan kepada Bro. Syukur n Joe Nayan.

Keep ride bro...

From: Cavendish Scott CR1

Nukilan ida said...

Yup! Nice report writing!
Yang bab medal mmg sangat menghampaaaaakan..
And bab time management pun very pooorrr..
Tak rasa appreciated langsung by the organizer..
Bab water station takyah citerr aaa tinggal botol kosong jer tok kitaorg yg kat belakang2 ni....
Kalau ada lori sweeper mmg dah naik dah.. Tapi tak adapun lori sweeper sbb lori sesat!:)
Bih baik takyah bg terus la pingat plastik tu..
All in all mmg we aim hanya akan masuk riding organize by malakoff only..bukan nak promo la.. But my exp in powerman dan interstate ride yg superb organization..
2 matters yg superb:
-cuaca yg alhamdulillah very wonderful! Kol 1tghari mendunggg ajerk..
-marshall yg naik motor cabok kaler merah if im not mistaken..telah membantu sy n ada adik azizul ni yang sib baik dpt jd buddy sejak masuk kawasan kg n kelapa sawit yg penuh dgn anjing..:) marshall tu siap bagi betik yg sejuk2 masa stop kejap n bg air senantiasa..

Aku dan Basikal said...

keluhan saya ada di http://akudanbasikal.blogspot.com/2011/01/letua-100-km.html

sebenarnya group belakang ada yang sesat jalan sebab tanda jalan kecik dan takda mashal.

ramai rider tak tampal nombor dan takda cek point. So fikir-fikir baik aku tak payah bayar RM50.00. Ikut je kayuh. Sebab dapat hanya power gel sahaja !!!! baju saiz besar tak bleh guna, botol air pun tak dapat.

CAR1 said...

yup..SETUJU SGT2 ngan IDA & AKU & BASIKAL..!!!bayar 50 hengget macam tak dapat apa..bkn tak apa la..iala macam takde yg istimewa..baik kayuh "haram" jer..iala yg kayuh "halal" pon kena pandai2 sendiri jer..so memang takde bezala..

tul ckp "aku & basikal"..bayar 50 hengget hanya dpt power gel 1 n tshirt cotton bersaiz besar yg sah2 memang takleh pakai..padahal masa isi borang beriya mintak saiz baju..tp bila time collect baju..dpt saiz tak seperti yg diminta..baik takyah bubuh ruangan "saiz" dlm borang pendaftaran ye tak..

yup aku pon antara kelompok belakang..so dah memang macam ride sendiri2 jer..takde sapa yg nak hirau..

SO PADA PIHAK ORGANISER OR BG PIHAK YG ADA BACA KOMEN NIE..SO SILALA AMIK SERIUS SKET HAL NIE..JGN ORG NAK WAT EVENT AWK PON SIBUK NAK WAT EVENT..TP WAT CARCA MARBA CINCAI MACAI JER..

SEKIAN..

Nukilan ida said...

Aku cukup pantang buat keje carca merba, cincai macai, cincai boncai..huh...

CAR1 said...

sabor ida saborrr..!!!hehe

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"