EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Sunday, January 23, 2011

Merentas Desa Terbuka POAWPKL 2011 - Laporan

Acara : Merentas Desa Terbuka POAWPKL 2011
Tempat : Padang Merbuk, Kuala Lumpur
Tarikh : 23hb Januari 2011 (Ahad)
Masa : 07:30 Pagi
Jarak : 8.2km
Catatan Masa CAR & Rakan-Rakan

Terbuka Lelaki
61'32 - Johari Isahak CAR156

Veteran Lelaki Junior
42'09 - Zulazlan Shah Ibrahim CAR71 (4)


Repot disediakan oleh "Assisten Seketeri"

Merentas desa..!!eemm merentas desa ke..??tp wat kat tgh town..??patutnya kenala tukar nama jadi merentas town..hahaha eemm azab yg luar biasa.!!adui..tu la yg sy rasa bila dh abih siapkan merentas desa semalam..padahal 6km jek..tp tak rasa macam 6km pun..rasa mcm lebih ada la kot..iala maybe tak penah layan merentas desa..so lainla feel nye eekk..oohh camni ghupenya merentas desa..eemm takpe takpe..nk citer pun karang tonggang terbalik..so start dr mula yg sebetulnya kan..

Event ni start kul 7.30pg..tp sy ni punya la konfiden leh bwk kete laju2..kuar lambat la skit dr umah..pengabihnya sampai elok2 utk kategori A di flag off..nk warm up pun x sempat dh ni..tp dpt la lari anak2 ayam dr tpt parking kete nun kat Bank Rakyat sana sampai ke Padang Merbok tu..adui..tu pun leh panggil warm up ke..peluh pun segan nak kuar ni..tak kisah la..ari ni pun nak lari geli2 jek..sbb smlm dh all-out kat Larian Gemilang UM tu..yg ni pun 6km jek kan..haha (gelak kat diri sendiri)..

So 5 minit lepas kategori A dilepaskan..kategori B la pulak dilepaskan untuk memulakan azab masing-masing..so berpusu2 la perentas2 desa membuka langkah utk merentas desa tercinta..hahaha stating point ada berubah skit drp yg asal sbb Taman Tasik Perdana tu katanya sedang dinaiktaraf dan dipercantikkan..tu sbb tempat bermula pun bertukar ke Padang Merbok..ala tempat stating je tukar..tp routenya sama gak tak berubah..huhu haa..cantikkan la lg taman tu..elok gak..sbb sambil lari kat situ td pun nampak ramai la org lain yg tgh jogging..jalan kat taman tu..so leh la diorg menikmati pemandangan kat situ skali..

So..mula jek larian..terus menghala ke Jalan Sultan Salahhudin cam larian TIBI ari tu..tp skit jek..pastu masuk jalan kecik..belok2 ntah sy pun dh x pasti kat ner..ye la..ikut orang depan jek sy masa tu..tau2 sampai la permulaan hutan seperti yg dikhabarkan..betul2 hutan rupanya..!!ingatkan mcm trail tanah merah ke gitu..ini dh bukan merentas desa ni..ni dh merentas hutan namanya..!!

Pastu..mula la org memperlahankn larian sbb nk kena turun lembah tu bukan skit2 nyer licin..sy ni dh la first time buat bende2 camni..adui..bukan xde pengalaman..ada tu ada la..tp tu dulu time sekolah..haha time kanak2 ribena dulu kira x main la kan..mana sama..dh la ada org pesan kena lalu lecak nnti kat depan..so malas la sy nk pakai running shoes..sbb konpom kotor tahap giler babas nnti..sport shoes lak dh xde cushioning..grip pun hampeh..maka demi keselamatan diri terpaksalah sy ikut perlahan kan jugak rentak sy..mmg perlahan giler la..bukan tahap berjalan dh..tp dh macam tahap merangkak lak rasanya..adoi..kompom malas nk lari dh pas ni..pelan2 turun lembah licin tu..satu2 langkah sy turun..naik turun naik turun..

Tetiba nmpk gaung dalam hampir 1 meter gak la nk kena lompat..mak oii..ko bior betul..!!cemana mak nk lompat ni woii..dh ler tanah tu licin..apa kes ler diorg bwk ikut route yg ni..dlm tgh dok pikir2 strategi cemana nk lompat..nmpk ramai org mula patah balik sambil ckp yg kitorg dh salah jalan..!!laaa..!!salah jalan ke pulak..!!sib baik lom buat lompatan gajah lg (gajah leh lompat ke)..so patah la balik..time patah balik tu br la nampak yg kitorg mmg dh lintas bawah security tape (ala, yg merah putih tu la)..adoi la..!!kalo dh lintas bwh tape tu mmg sah2 la salah arah kan..yg sy pun main ikut jek org lain lintas bwh tape tu sama..!!apa daa..

Time tgh meneruskan perjalanan dlm hutan tu..ada la sorang minah kat depan sy ni..satu2 ranting pokok dia paut utk nak ke depan..paut punya paut..bila dh sampai bwh..dia main lepas jek ranting tu..kena pulak ranting yg satu ni sikit punya panjang daa..dh ler melibas balik ke belakang..dan sapa yg ada kat belakang tu..??haa..sy la..!!sib baik la sempat tunduk muka..tp still kena bahu dan badan sy..adoi mak kau..perit nyer kena libas x pasal2..terus terduduk buat half split lg..kalo sy ni biasa masuk ballet..xde la teruk sgt..ni tak penah masuk ballet ni..terus buat half-split lak..!!sib baik tak apa2..kalo tak..ada la org yg kena amik MC sok ni..!!perasaan menyesal bukan sekali dua la terlintas kat kepala ni..tp..hadap jek la..sy jugak yg register bende ni..sendiri carik pasal..org lain dok umah senang lenang ari Ahad..sy kena libas la..buat stunt la dlm hutan ni..mmg carik pasal la namanya tu kan..!!

Tp akhirnya..akhirnya..nampak la jalan keluar hutan tu..lega nyer rasa tak sudah2..konon nk start la lari balik..sekali..haa ngko..lecak la pulak kat depan tu sampai terbenam kasut..sib baik x pakai running shoes kesayangan..sbb tahap kotor tu jangan kan kasut jek kotor..leh terasa masuk sampai ke kaki daa..stokin pun konpom lencun gak..kalo pakai kasut peberet td..nangis seminggu la sy jwbnya..


Haa..ni la laluan selepas kuar hutan tu..yg gamba sebelah kanan..gamba lecak tu..sebenarnya yg ni dh x teruk dh..sebelum tu yg buat kasut terbenam..abih tu..takkan la sy nk dok lak situ amik gamba kan..konpom air lumpur meresap sampai ke betis lak nnti..dh ler bau tu busuk sungguh2 menusuk kalbu..tak kuasa sy nk lepak situ lelama..


Lepas laluan keluar hutan tu..nampakla jalan menghala ke jalan parlimen..ingatkan diorg nk bg lari on the road je la pasni..eemmm jangan harap..diorg suh lak kitorg ni masuk padang apa ntah..kena mendaki lak padang kat situ..kasut dh rasa len macam jek ni..x best dh nk lari..so jalan je la..hehe tahap malas melanda dgn begitu ganas sekali dlm diri ni..!!haha ni br la larian geli2 geleman segala..!!


Naik lak tangga..pastu lalu lak tepi tugu negara..matahari dh mula memancarkan sinar terik..mmg panas tak ingat la..td lari dlm hutan..mmg la redup semacam jek..sekarang baru tau langit tinggi rendah..perit dh tekak ni..sib baik depan tu lalu water station pertama (emm..utk 6km mmg 1 jek water station..kategori lelaki yg wat 8km jek yg dpt 2 water station)..adoi laa..mmg azab la larian sy kali ni..lepas dh abih pusing kat tugu negara tu..nampak la simpang empat menghala ke taman tasik..kalo belok kiri menghala ke padang merbok la..ceh..konon leh main suka2 belok kiri g padang merbok ke..lari pun br 2-3km..mana taknya..br jek lalu water station pertama td kan..so br 3km la..jd kena la belok kanan yg semakin menjauhkan sy dr garisan penamat..waa..malasnyer nk lari ko toksah ckp la..tp harung la jugak..dan pastu masuk la pulak taman tasik..


Jalan mana la diorg suh harung ni..yg tang turun tangga tu tak kisahla..tapi yg tang mendaki lagi satu bukit tu..!!dh ler sy ni br khatam bukit cinta UM semalam..kena lak layan bukit ni..!!tersenyum lebar gak sy time tu..tp senyum bukan sbb suka..tp sbb kelakar lak rasanya..sy ni asalnya bukan nk join pun event ni..tp sbb dipujuk org utk masuk..tu yg register tu..sekali org tu leh pulak tak sihat ari ni..dh ler tinggal sy yg asalnya xmo masuk kena hadap bukit giler utk kali kedua minggu ni..!!waa..korang rasa kelakar tak..??tak leh nk lalu jalan lain dh..terpaksa la mendaki gak..abih..takkan nk nangis lak kan..senyum je la..bg sedap skit hati..cam tu pun boleh ek..adoi..!!


Lalu tangga naik planetarium..??mmg ntah mana diorg suh kitorg pusing2 la ni..dlm hati dh dok tertanya bila dh abih la..penat dh berjalan ni..haha bukan penat berlari tau..penat berjalan..mmg tahap suka suki sy layan event kali ni..simpan tenaga..sbb balik nnti nk kena basuh kasut pulak kan..!!haha bila nmpk 6km marker kat atas tu..baru la sy start lari balik..dan akhirnya dapat la sy siapkan jugak event ni..biarla lambat asalkan selamat ye tak..next year konpom sy xmo join lg..biarla org pujuk camner pun..takpun kalo nk join lg pasni..nk kena training bg biasa lari dlm hutan dulu..atau naik bukit ke..gunung ke..sbb kalo tak biasa..mmg tak kuasa nk join dh..huhu

Ok la geng..apa2 pun sori la report kali ni ada unsur2 yg tak berapa sedap untuk dibaca..takpe takpe..tu pengalaman sy..korang nyer sure havoc ni..berdesup-desup jek..ye aa..tgk kat finishing tu sumer ngan medal masing2..tahniah sy ucapkan sbb korang dpt melawan sumer dugaan yg diorg lemparkan..takpe..len kali la sy balas dendam balik..hehe

Okay..semoga berjumpa lg di report yg akan datang..Februari ni dgr nya cam xde event..so kita berjumpa kat Bareno bulan Mac depan la jwbnya yek..ciao!

7 comments:

maznah said...

fullamak bestnyer citer...akak pun sama la pengalaman..larinya lari tiba time masuk utan tu cam beratur nak beli air je nak melintas orang depan susah..tup2 muncul bebudak F berebut2 nak melintas abih dilanggar nyer, akak pun ape lagi ikut sekaki take opportunity la kununnyer kejo dorang, hah ambik kau ikut bebudak tu nyer pasal sampai akak melompat longkang besar tu..buuuuurp x lepas beb jatuh bawah tp masa tu tenaga ada lagi boleh naik..naik2 je salah jalan le plak..puuuhh patah balik lompat sekali lagi longkang besar tu, gila mak ai..ada task tambahan..sambung laluan banyak orang dok gelungsur x sengaja brek jem masing2. Sampai kat lecah tu harungi je laa..dok terkial lalu kat situ dua tiga mamat dok berlari plak terpercik air..ilang perit tekak termasuk air tu gaknye..ampehhh korang!

Time naik tangga....punya la tak larat..jalan2 je laa...ada 2 pompuan tu melintas akak, mak ai tetiba bau hancing melancing ler plak, terkencing2 gaknye minah ni, hangin jee akak tercemar atmosphere n idong akak...terpaksa slow seketika buang bau...

pas tu ternampak ler plak minah tu dok cebek kasuk, jalan pakai stokin je kaler kuning stokin dia..taktau laa kasut rosak ke penuh ngan lumpur ke...x larat nak tanya dah, ingat nak sampai je tapi tak sampai2...dbkl dok sembur air akak dok lalu bawah air bestnye, nak gak nganga mulut tapi x sampai hati...

satu lagi nak bg tau..geng akak 4 pompuan 1 lelaki....hehehhe sorang balik naik ambulansssssss...sebab dia cakap telinga dah berdengung macam2 muzik dah dia dengar..smpi kat finishing orang dah semua balik tinggal penganjur je..sian tak dapat sijil padahal sijil banyak katanya per salahnye ulur2 sijil tu kannn...

CAR194 said...

Haha..mmg betul ni satu pengalaman bharga la kak kan..mana xnya slalu tu buat on d road..layan bau peluh memasing je aa..yg ni ngn busuk lg hancing, ya Rabbi.. toksah ckp la..haha.
So akak antara yg tperdaya la lompat gaung tu?adus..nasib malang tul..dh ler nk kena lompat 2 kali patah blik..tp bebudak f tu mmg ikut suka hati potong org..bukan paut kt pokok dh sy tgk,paut kt org pun ada!ngn org2 tu jatuh tduduk ngn dia..ganas tul diorg ni..
Haha..sy pun kalo nk diikutkn nk gak berenti mandi kt air semburan dbkl tu tp pasti pastu was2 air apa la yg diorang dok sembur ni...
Huish,sian nya yg kena naik ambulance tu..pastu smpi apa pun tarak...aduss..sy tumpang simpati je aa..tp akak dpt abiskn kan?tahniah la sy ucapkn..yg penting abih sampai ngn selamat..

maznah said...

..tp bebudak f tu mmg ikut suka hati potong org..bukan paut kt pokok dh sy tgk,paut kt org pun ada!ngn org2 tu jatuh tduduk ngn dia..ganas tul diorg ni..

HAHHAHAHHA...guling2 akak gelak laaa kelakar betul ..

kr said...

macam2 kisah dok ada ya, maklumlah masuk tempat jin bertendang cengitu ler,pehal lak dia oang leh terkencin dlm suar jumpa rimau ke masa run...hehe, terlupa pakai mp3 naik ambulan pun ada..kihkih pepehal..alhamdullilah semua ok selamat, tahniah u all semua lenkali cuba lagi

CAR194 said...

KR, cuba lagi??? Erm ... akan sy fikirkan ... hahaha! Kena training kat hutan dulu la KR ... sy betul2 terkujat ari Ahad tu. Tak sangka tahap ke'tough'an nya cenggitu skali... tp bila difikirkan, x puas hati jugak x dpt medal ari tu ... isy, sy mesti nk training n cuba lagi pas ni ...

Ecah said...

dlm gambo nmpk ramai ayam2...... tp update timing 2 org je?? huhu sapa asstnt seketeri ni ek? nnt kot2 tjumpe time event kalu mr.seketeri tadak leh la update kt dia je.... huhu

Anonymous said...

mcm baca report lari 60km...

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"