EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Thursday, February 17, 2011

XPDC CAR ke Gunung Angsi 2011 - Laporan



Acara : XPDC Chap Ayam Runners Ke Gunung Angsi 2011
Lokasi : Hutan Lipur Ulu Bendol, Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Tarikh : 15hb Februari 2011 (Selasa)
Masa : 8.30 Pagi



KEHADIRAN


Ketua Rombongan: Ekin (aka Nikehobus Red) - belum CAR
Pen. Ketua Rombongan: Suhailywati Ramli - CAR54

Ahli2 Rombongan:
Idaizumi Othman CAR5
Wong Ram Bo CAR7
Wan Noor Mahirah CAR44
Rojizah Ismail CAR59
Robiyatul Munawarah Md Arif CAR69
Zulazlan Shah Ibrahim CAR71
Shawaluddin Mohd Nor CAR81
Kamarul Arieffin Rosli CAR84
Siti Nur Aisyah Norden CAR96
Nor Aini Abu Kasim CAR135
Mohd Sabri Che Kar CAR138
Yim Heng Fatt CAR188
Nur Azyan Yusof CAR194
Nordiana Busero (rakan Azyan) - belum CAR
Rosnah Ismail (kakak Rojizah) - belum CAR
Nizam ‘iamarunaholic’ - belum CAR


Repot disediakan oleh 'Asisten Seketeri'



Auw, chak! Haha..ni pehal lak main chak2 ni..org nk baca repot lerr bukan main chak2. Bukan apa geng..kan dh lama xde apa2 laporan dlm blog ni. Mana tak nyer..Februari kan senyap sunyi xde event..jd blog ni pun sepi la xde laporan. Yg ni pun bukan laporan larian..tp laporan panjat Gunung Angsi. Sajer je nk kongsi pengalaman..mana la tau..pas baca repot ni ada geng lain yg tak penah menawan gunung berminat nk cuba..kan kan.Em..tanpa disedari..rupa2nya CAR pernah menakluki puncak Gunung Angsi setahun yg lepas..pd tarikh yg sama lak tu!! Mmg pandai pilih tarikh la korg ni..haha. Tahun depan kita wat lg ek..hehe.

Asal planning..sumer yg dok area Shah Alam..PJ dan KL berkumpul di rumah Kak Ida (CAR5) pada jam 6.20pg. Pastu bertolak beramai2 dan tgu yg lain di Tol Senawang. Tp ye lah..jam masing2 lain..kete masing2 pun speed berbeza2..jd utk memudahkan keadaan..sumer org trus tunggu di Tol Senawang jek senang. Tak yah berkumpul byk kali. Em..ramai gak la yg join xpdc kali ni..18 org..mmg meriah abis!!

Bila sumer dh selamat tiba di tol tu..bergerak la kitorg sumer menuju ke bdr Senawang. Sebelum sampai di tempat kejadian..kitorg stop lg bersarapan di restoren tepi jalan..ye la..takkan nak sarapan tgh jalan..kompom tak sempat sampai puncak sbb kena lenyek kete..haha. Kat restoren tu..Kak Ida dh start collect duit pendaftaran utk mendaki gunung Angsi..sorang kena RM5..sama la cam tahun lepas. Huh..efisien tul Kak Ida ni kan..awal2 g dh siap collect.

Tiba di Hutan Lipur Ulu Bendul..jumpa lak Bro Zulazlan (CAR71) atau nama glamernyer Zas. Tak melepaskan peluang Bro Zas ni..start daki jap g..sure zasss jek dia dh ilang kat depan..haha. Tgk nama pun dh tau..hehe. Lgpun..dia ni mmg kaki trail running. Trail ‘running’ tau..bukan ‘walking’. Walking2 ni x main aa..haha (dia ler, bukan sy).

Bila tiba di pejabat pengurusan..masing2 pun mula la mencari tempat meng’unload’. Td dh carbo-loading..skrg nk carbo-unloading la plak!! Haha..suka hati jek aku reka perkataan baru. Tp skali tandas dia xde air la pulok!! Apa kes ler bilik air xde air ni..tu bkn bilik air..tu dh jd bilik xde air!! Bila tny kat pengurusan naper xde air..ada ka patut diorg bagi baldi kat kitorg suh tadah kat luar!! Ni dh jd kes berat dh ni..berat nk angkat baldi, haha!! Nasib la ko, janji business beress..

Bila Kak Ida dh bagi nama2 bakal penawan Gunung Angsi..kitorg pun start la pengembaraan masing2. Ada yg first time naik gunung..ada yg biasa ngan gunung tp first time naik angsi..ada yg dh bertime2 naik angsi..mcm2 pengalaman la. Satu persamaan..kita sumer runners..hoyeah!! (pinjam perkataan Ruby sat)

Memula tu landai je..so kitorg pun bersenang lenang lemah gemalai la berjalan..tp yg mental tu sbb lalu tepi sungai. Dok teneng jek sungai tu..hai..bila la nk dpt mandi. Mesti sejuk sampai kejung badan..fuh, x sabo (aik..nk bg kejung badan pun x sabo ek? haha). Tp nnti la aa..kita kasi tawan dulu itu puncak angsi..dh tawan nnti br kita celebrate mandi manda!!

Lama gak la berjalan tu (tp kalo lari kejap jek kot)..lebih kurang sejam lebih la jugak. Akhirnya br la ada skit2 pendakian ala2 warmup gitu. Pehh..kiranya td tu br tapak kaki gunung kot. Haa..ni br sampai buku lali dia. Dlm berjalan masuk hutan tu..ada la bbrp batang sungai yg nk kena dilintas. Skit jek..x mencabar mana pun. Cuma yg last skali tu je la kot..ada lebar skit dr yg lain. Batu2 loncatan tu sah2 la licin..ada lak yg tajam2 tak sesuwei dipijak..ada yg jauh2 antara satu sama lain..haa..kalo silap pijak mmg mandi sungai awal la ko jwbnya. Jd utk mengelakkan diri menjadi mangsa..aku pun bukak la kasut utk meredah masuk sungai tu pelan2. Hah..korang nk gelak pun gelak la. Aku sayang kasut hokeh!! Sat g aku ngan kasut aku skali basah sbb menjunam masuk lam sungai tu lg meraung aku kat situ. So..biarla seluar basah skit..janji kasut slamat..hehe (ayat cover line).

Tak lama pastu..br la cabaran pendakian sebenar bermula. Ha..skit demi skit bunyi air sungai makin sayup ilang. Naik..naik..naik..huh..betul menduga keupayaan quads ni..sbb payah nk cari tempat nk rehat..so mendaki je la x henti2. Bagus gak..slalu tu bila lari lanyak calves jek..time panjat gunung ni..kita lanyak quads lak!! Keadaan trail dia agak lembab..jd kena berhati2..takut tergelincir..kang tak pasal2 kena amik MC lak sok. Tp byk la pokok di kiri dan kanan trail yg leh jd tpt berpaut. Naik..naik..naik..akhirnya jumpa la penanda ni (gamba bawah..)



Wah..sejam lg nk sampai ni..semangat berkobar2 nk sampai puncak!! Ada yg mula melajukan langkah. Tp semangat setia kawan antara ahli rombongan tetap diteruskan. Sumer org xde pikir pasal diri masing2..selalu check ke belakang tgk kalo2 ada kawan yg perlukan bantuan..huh..bagus tul korang. Terharu sungguh aku..hehe. Bangga seyh jd ahli group ni!! Lgpun..bukan nyer sumer org ada pengalaman panjat gunung..ye tak..em, tak lama pastu (sebenornya lg lama..haha) nampak lak penanda seterusnya ni..



Lerr..rasa cam dh lama tgk penanda 60 mins td. Br 23 mins ke beza?! Diorg ni wat penanda ikut jam mana daa..jam diorg mati tgh jalan kot. Tu yg tgk br 23 mins beza, huhu..ala, x kisahla. At least kat sini dh ada nmpk progress. So..tau la nk agak berapa minit lg sebetulnya leh sampai. Adehhh..nama pun gunung beb!! Takkan memanjat tu cam tahap bukit jek!! (tau xpe..)



Hah..mmg sah jam diorg ni kejap jalan..kejap berenti! Haha..aku dh memanjat dekat setengah jam dr td..dia kt br 10mins..bila mau sampai la wei..mental jugak mendaki gunung angsi ni ek (skit2 je la - ayat cover line lg). Seperti biasa..Kak Ida terus ‘meracun’ sumer yg ada. “Skit jek lg, depan tu je..Nak sampai dh”. Sib baik ada Kak Ida (dan ‘racun’ dia yg x penah kehabisan)..kalo x..goyah gak iman..haha.



Akhirnya..sampai la kami ke tempat yg diceritakan ramai. Kat sini..nk teruskan perjalanan nk kena pakai tali tau. Sbb bongkah2 batu tu bukan leh main paut pakai tangan jek. Dan keadaannya ada skit challenging..sbb permukaan tanah tu berpasir..jd kemungkinan utk tergelincir agak tinggi (tak caya, tanya aku..haha). Walaupun kasut tu leh grip baekk punya..kaki nk kena kuat dan tangan pun kena kuat jugak nk angkat badan ke atas. Kalo x kuat, haa..silap2..berhayun la korang kat tali tu x naik2 atas ..sadis, sadis.. Tp berkat semangat setia kawan..sumer berjaya melepasi cabaran ni!! Sib baik ada 4 org hero ikut kitorg skali - Nizam, Shawal (CAR81), Kamarul (CAR84) dan Rambo (CAR7). Diorg la yg asyik offer tangan..kaki..sumer la utk nk memudahkan kitorg naik ke atas. Kak Ida pun x kurang hardcorenya..sampai sanggup jadikan tangan dan peha sebagai tpt berpijak! Haha, tp muka jgn pijak la ek..(tak gitu, Kak Ida?? Hehe..) Tp..apa yg penting?! KERJASAMA!!



Rasanya diorg ni suka beno kat no.7 la. Asal ada update jarak jek..mesti diorg pakai no.7..37mins..27mins..yg ni 17mins lak. Kat umah pun mesti asyik nengok ntv7..haha. Em..walaupun jarak antara setiap penanda ni kitorg amik lebih dr 10mins..tp kitorg mmg nk layan slow and steady jek. Yg penting sampai atas dlm keadaan selamat. Dan akhirnya..dengan disambut sorakan dr group pertama..dpt jugak kami sampai di puncak Gunung Angsi tu!! Wahh..sepanjang nk naik tu..manjang jek tanah hutan. Sampai atas..leh ada padang rumput! Leh main bola sepak lg..(tp xleh sbb bola xbwk..haha) Tgk group yg dh ada kat situ..diorg dh siap masak nasi lemak sementara tgu kitorg sampai hokeh..dasat la korang!! Apa tak bawak kuali ngan periuk skali..leh wat ayam goreng ke mee kari ke roti canai ke auntie anne's pretzels ke..hehe. Adehh..apa la aku merepek ni..huhu..perut time tu tgh lapo..tu yg pikir makanan sedap2 jek tu..sori arr..hehe..



Lepas menjamu selera dan melepaskan penat..kitorg pun mula la mengemaskan barang2 utk bersiap turun. Oh..tp sebelum tu..group photo mesti mau ada beb!! Tp sayang..banner CAR tertinggal dlm kete Kak Ida..so xleh la nk bergaya ngan banner kesayangan tu..kalo ada otroman leh mintak dia terbang turun sat g amik..tp xde otroman yg ikut (kalo ada pun..otroman yg xleh terbang..so xleh jugak..haha). Takpe..kitorg bwk nama CAR je la kat atas tu. Dh xde banner nk iklan kan. Takpe..takpe..15 Feb next year..kita naik lagi gunung ni bwk banner!! Em..dh ler nnti jadi acara tahunan lak ek..haha..



Perjalanan turun pun menggunakan jalan yg sama. Mungkin ada sedikit senang dr masa nk mendaki naik..tp kitorg wat slow and steady jugak. Ye aa..kalo x kena gaya..leh sakit lutut tau. Biasa aa..dh nama pun runners..kalo leh xmo la injured..nnti lama kena rest..xleh lari!! Oh tidak!! Tp..malangnya ada gak yg injured. Dgn xsemena2..lutut kaki kiri kwn kita sorang ni sakit. Adehh..sian..sib baik time sakit dh dekat nk sampai bwh. Lutut tu mintak dimanjakan la tu. Takpe..takpe..kasi rest nnti baik la ek. Huh..sedar tak sedar..tau2 kitorg dh sampai kat kaki gunung tu balik. Alhamdullillah..part yg susah dh selesai. Skrg time nk mandi manda!! Yippee!! (Err.. disebabkan gamba mandi manda tidak sesuai diletakkan di sini demi menjaga hak2 peribadi..jd..korang paham2 je la yek..haha).

Apa2pun..setinggi2 TAHNIAH sy ucapkan pada semua yg berjaya menawan Gunung Angsi ni. Korang mmg mabeles..fantabulous la! Group yg pertama tu berdesup2 korang wat..hardcore abih!! Dh macam road race jek korang kejekan trail gunung tu. Selamba jek layan..Mmg sy suspek la kat korang sumer!! Dan pada anda yg belum penah mendaki gunung..rasanya Gunung Angsi ni sangat sesuai utk korang mula berjinak2 pada sukan ekstrem ni. Walaupun tak seekstrem mana..tempoh nk mendaki tu agak lama..tp ala..dh sah2 nama dia gunung..mmg la tinggi dan lama nk mendaki!! Tapi kalo kitorg sumer boleh..korang pun mesti boleh buat jugak la. Tinggal nk ngan tak nak jek..hehe.

Okeh..semoga berjumpa di repot yg akan datang..chow cin ciao!

4 comments:

Anonymous said...

mantap....

CAR194 said...

Hehehe ... ;)

Niez01 said...

syabas... 'pendaki tegar' a.k.a pendaki-holic ! :P

CAR194 said...

Yeaahh ... sama2 la kita! :D Holic sana, holic sini ... naik gunung sok, kita bwk air horlick la aa...hehe

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"