EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Friday, July 30, 2010

XPDC Gunung Datuk Julai 2010 - Laporan

Acara : XPDC CAR Menawan Gunung Datuk, Negeri Sembilan
Tempat : Kg Batang Nyamor, Rembau, Negeri Sembilan
Tarikh : 24hb Julai 2010 (Sabtu)
Masa : 10.00 Pagi (Mula Mendaki)

KEHADIRAN
CAR1 Mohd Hailmi Masro
CAR106 Azizi Farish Zainal Abidin
CAR85 Sharifah Norsuhaida Sy Abd Karim

TAHNIAH BRO & SIS..!!walaupon agak "mengigil" sket..tp korang berdua berjaya gak menjejakkan kaki ke puncak Gunung Datuk..well done..!!

XPDC mendaki gunung kembali lg..setelah lama menyepi..walaupon hanya 3 org je geng CAR yg menyertai XPDC ini..tp itu sudah cukup bagus..iala nak wat camne..bg notis pun singkat..so konpom la geng lain tak dpt nak join..masing2 dah set hal lain..anyway sori byk2 yer geng coz bg short notice..bkn apa..tetiba lak "nafsu" nak panjat gunung nie membuak2 lak..so tuh yg tak leh tahan nak tunggu tuh..hehe

Seperti yg sedia maklum..walaupon 3 org geng CAR..tp suasana tetap meriah..iala mana tak meriah..bila sampai je kat sana..Masyallah punya la ramai pendaki lain..kire tak la sunyi sgt dlm hutan tuh..hehe so memandangkan gunung nie takla brape tinggi..so aku plan stat daki kul 10 pagi..dari info yg aku dpt & baca dlm internet..leh sampai ke puncak dlm 2 jam pendakian je..so sampai je kat sana aku tgk Azizi & Ida dah sampai..so salin baju & pakai kasut..trus g bayar RM3 sebagai yuran masuk hutan..pastu dlm kul 10 trus stat daki..

Kat kaki gunung nie ada air terjun..so kire leh berkelah la..tp tempat berkelah tuh takla besar sgt..so awal2 pendakian tuh laluan tuh agak menegak sket..aku tak tau la brape darjah & darjah brape..tp kire hampir2 nak tegak la..so masa mendaki ni memang ramaila jumpa geng pendaki yg lain..aku rasa kebanyakan nye murid2 skolah & budak IPTA..iala muda semacam jer..terjumpa yg group nak turun pon ada..yg nak naik pon ada..tp takla jem sgt..

Lepas dah sejam mendaki..laluan dah mula landai jer..takde pendakian menegak cam memula td..so layan jer la..so daki punya daki tup2 dah ternampak bongkah2 batu besar..pastu dah dgr sore bising org ramai..so sah memang dah sampai puncak..jam kat tangan pon dah menunjukkan hampir 2 jam pendakian..tu la dok borak2 ngan Azizi & Ida..daki rehat daki rehat..tup2 dah sampai puncak..eemm bagus2..takla "azab" sgt..tp belumla puncak sgt..coz puncak sebenarnya Gunung Datuk ni kena panjat bongkah batu besar..coz puncak Gunung Datuk memang terdiri dari bongkah2 batu yg besar belaka..

Tapi yg tak bestnya nak ke puncak Gunung Datuk tuh kena beratur daa..org punya la ramai yg nak naik puncak batu tuh..coz satu2 nya jalan nak ke puncak hanyala kena menggunakan tangga besi yg disediakan oleh pihak pengurusan Gunung Datuk..tuh ajela tangga yg ada..pada yg tak biasa..memang "ngeri" sket nak panjat guna tangga nie..so dah ramai mau tak mau kenala tunggu giliran..iala mana tak lama..yg nak naik pon ramai..yg nak turun pon ramai..so faham2 jela..

Inila tangga yg aku ckpkan tuh.."ngeri" tak..??hehe haa korang tgk la sendiri..brape ramai da org mau tunggu giliran..huhu

So setelah berhempas pulas menunggu giliran dan memotong barisan..akhirnya sampai jugak kami ke puncak Gunung Datuk..so kat puncak ni memang ramai lg org yg lepak dan yg tgh tunggu nak turun..tak brape luas sgtla..ada lebih kurang keluasan setengah gelanggang bolakeranjang..memang cantik la permandangan dari atas puncak nie..tak sia2 la aku, Azizi & Ida berhempas pulas mendaki sampai ke puncak..eemm tak macam gunung lain..kat puncak gunung datuk nie kita bleh lihat permandangan 360 darjah tanpa halangan..coz kat puncak nie takde pokok2 pon..hanya sekadar batu semata2..tp kena ati2 sket la kalo berdiri..coz kekadangan ada angin yg kuat tetiba bertiup..so kalo salah berdiri memang leh jatuh la..kalo jatuh KONPOM ARWAH..!!huhu

Sebahagian dari permandangan indah dari puncak Gunung Datuk..amacam cantik tak..??kasut getah tuh pon cantik jugak..hehe sori gambar amik pakai kamera digital jer..kalo pakai SLR konpom lg cunnn..!!hehe

So menurut lagenda..kat puncak Gunung Datuk ni la dulu dikatakan para pembesar2 Negeri dok bermesyuarat..kire semua yg bermesyuarat tuh dari golongan datuk2 belaka..so tuh yg gunung ie dinamakan Gunung Datuk..sempena mengenangkan jasa2 datuk2 nie yg dok berhempas pulas meredah hutan mendaki gunung..semata2 untuk bermesyuarat kat puncak guung tuh..apa daa..kat bawah guung takleh meeting ker..nape sampai nak ke puncak gunung..eemm ada org kata datuk2 ni suma terer terbang..yg bleh terbang trus ke puncak..tp tahla..tuh suma cerite org..samada benar atau tidak hanya ALLAH saja yg tau..tp kalo korang tak puas ati gak..korang g la cari fakta kat mana2 library eekk..hehe

Gambar diambil dari puncak Gunung Datuk..haaa nampak tak org tgh melepak tuh..tuh suma nak tunggu giliran daa..

Dan satu lg yg best kat puncak gunung nie..korang leh tgk bekas tapak kaki "Hang Tuah"..itupon kata org la..tp sorila aku tak snap la gambar bekas tapak kaki tuh..menurut cerita dari bebudak skolah yg lepak kat puncak tuh..dorang ckp..ni tapak kaki blah kanan..so Hang Tuah jejak je kaki blah kanan nya kat situ dan trus melompat sampai ke Tanjung Tuan kat Port Dickson sana..mak aaii jauh tuh..mau berpuluh2 kilometer tuh..terer nye Hang Tuah Nie..dorang ckp bekas tapak kaki blah kiri Hang Tuah memang ada kat Tanjung Tuan tuh..kat mana aku tak tau la..

Tapi memang beriya2 benor budak tuh citer..da siap ckp memang ada fakta yg mengesahkan tentang kisah tapak Hang Tuah kat puncak gunung datuk nie..eemm hebat..tp aku tgk tapak kaki tuh takla besar..lebih kurang besar kaki aku jer..tp yg peliknya kubur dia kat Tanjung Kling kat Melaka tuh punya la panjang..ish takkan org yg tinggi panjang punyai tapak kaki yg besar saiz cam aku jer..eemmm takleh bayang lak camner..kalo betula memang klakar sgt2 rupanya..hehe tp bila aku tanya dari mana hang tuah tuh dtg sebelum pijak kat puncak gunung datuk tuh..takleh lak dia jawab..dia hanya ckp maybe dari gunung sebelah..wahh hebat gak hang tuah nie..ada hobi lainlak..melompat2 dari satu gunung ke gunung lain..hehe tp tahla beb..aku pon takleh nak sahihkan fakta nie..korang carikla sendiri kalo tak percaya arr..

So setelah dlm sejam lebih lepak & puas amik gambor..so kitaorang pon plan nak turun blk la..macam biasala kena tunggu giliran lg..haha so nak turun tangga tuh pon bg yg tak biasa memang "ngeri" la..lg "ngeri" dari masa nak naik tuh..huhu so nak turun nie kire laju sket la..dlm sejam setengah dah sampai bawah bk dah..so sampai kat bawah tuh pon ramai org gak..siap ada group yg dok training berkawad kat tgh2 jln utama kat tgh2 hari buta tuh..dahla tempatnya sekangkang kera..kat situ gakla korang nak berkawad..emm takpela biorkan jela..

So dlm kul 3 lebih kitaorang pon chow dari situ..tp singgah jap umah CAR49 Talib..dia ajak makan kat umah dia..dah org ajak takkan kita nak tolak lak kan..tak jauh pon umah dia dari gunung datuk tuh..memang satu jalan jer..sampai umah Talib lepak & dok berborak2 pastu makan pastu amik rambutan pastu chow..lama gakla lepak kat sini..berjam2 gakla..iala nak amik suasana kampung..anyway TERIMA KASIH BYK BRO TALIB..!!coz bg kitaorang lepak umah & menjamu kitaorng makan dan bg buah tangan rambutan..jasa ko akan tetap dikenang sampai bila2..huhu

Tula dia puncak nya..hehe kena ati2 berdiri..takut ada angin kuat..memang puas atila dpt tawan Gunung Datuk nie..fuhhhh..!!

So apa yg leh aku bgtau..Gunung Datuk nie memang sesuai utk org2 yg baru nak berjinak2 dlm aktiviti mendaki gunung..coz laluan mendaki tuh takla tough sgt kalo nak dibandingkan dengan Gunung Nuang & Gunung Angsi..so ada gak cadangan dari geng2 CAR yg lain agar XPDC Gunung Datuk nie dibuat sekali lg lepas raya sok..eemm INSYALLAH beb..nanti aku try bincang dengan "Sayap CAR Kaki Gunung" dulu..coz apa yg aku dgr geng gunung CAR plan nak layan "Pine Tree Hill" yg kat Fraser Hill tuh lak lepas raya nie..tp takpe..apa2 berita terbaru aku akan inform dlmm blog arr..so pada pendaki2 tegar tuh juz tunggu arr..hehe dan pada Azizi & Ida..mekasih byk2 coz join XPDC nie..next time kita layan lg daki gunung arr..

So berjumpa lg kat XPDC akan datang yer..sekian..

5 comments:

jus call me ida.. said...

Wow!!! Best report!!
Seriauuu oooo tgk gamba kasut getah tu!
Insyallah in future join trip agi....!

jus call me ida.. said...

Luper lak nak ckp tima kasih byk2 bro hailmi! for t great experience! Bila kene cucuk baru berani naik atas batu tu!hihi :D

CAR1 said...

yup ida..beli jgn tak beli..hehe bkn apa..kasut memang selesa..bg saya la..tahan lasak dan murah..hehe

takper2..tula gunanya kengkawan bila naik gunung nie..mesti kena bg semangat sket..hehe anyway ur welcome..!!

IJAM said...

aisey, best betul la korang pegi daki gunung!! ada water station tak?...
pemandangan dia mmg best giler..

CAR1 said...

bro..water station kena bawak sendiri la..haha

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"