EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Thursday, June 30, 2011

Standard Chartered KL Marathon 2011 - Laporan


Acara: Standard Chartered KL Marathon 2011
Tempat: Dataran Merdeka, Kuala Lumpur
Tarikh: 26 Jun, 2011
Masa: 5pg - 11pg
Jarak: 42km, 21km, 10km dan 5km


** Jgn lupa hantar data utk Anugerah Pelari Tegar sblm 10 Julai, 2011!! Sekian, terima kasih!

Men's Open - Full Marathon
03:09:51 Jasni Khairil Jamaluddin (CAR101)
03:17:30 Nur Adli Azinudin Bin Zulkfli (CAR243)
03:22:17 Azanis Bin Azamin (CAR186)
03:28:41 Rozmi Yunus (CAR181)
03:56:28 Hamidon Mat Aris (CAR27)

04:23:32 Mohd Azali Abdullah (CAR41)
04:25:31 Omar Khaliff B Tajaruddin (CAR15)
04:26:08 Ahmad Yusran Khalid (CAR126)
04:27:51 Muhammad Izuan Bin Zainuddin (CAR217) - dpt PB! TAHNIAH!!
04:30:59 Wan Azmi Wan Ngah (CAR130)
04:31:34 Azrulhisyam Hussin (CAR201)
04:37:32 Damanhuri Bin Abu Samah (CAR148)
04:38:24 Muhammad Khairuddin Bin Yahya (CAR141)
04:38:34 Azri Bin Zolkipli (CAR199) - berjaya bergelar Marathoner! TAHNIAH!!
04:38:35 Abdul Latiff Bin Dollah (CAR218)
04:49:25 Ahmad Hadafi Hj Jus (CAR58)
04:53:57 Rusfarizal Rusli (CAR52)
04:55:11 Harry Shahrizan Bin Romle (CAR22)
04:56:45 Mohamad Syauqi Bin Mohamad Fuad (CAR246)
04:58:29 Suhaimi Bin Safari (CAR222) - berjaya bergelar Marathoner! TAHNIAH!!

05:09:21 Khairol Faisal Husin (CAR66)
05:14:58 Wong Ram Bo (CAR7)
05:16:45 Sharafi Bin Abdullah Fauzi (CAR67)
05:16:53 Muhamad Rizal Bin Osman (CAR191)
05:18:42 Mohd Zuhari Amat Sadikin (CAR32)
05:30:00 Yum Kin Kok (CAR288) - menjadi pacer 5:30 yg berjaya!
05:30:47 Muhammad Azrie M Raymi (CAR240)
05:38:13 Rohaizad Bin Bharin (CAR105)
05:38:23 Shawaluddin Mohd Nor (CAR81)
05:41:06 Wan Hanifa Wan Yusoff (CAR103) - berjaya bergelar Marathoner! TAHNIAH!!
05:43:24 Muhd Huzaily Md Hussain (CAR110)
05:47:05 Sanorhizam Sadili (CAR149)
05:48:18 Azizul Bin Manaf (CAR210)
05:55:00 Luvis Phuah (CAR109)

06:02:50 Mohd Reza Faiz Mohamad Zulkifli (CAR227) - berjaya bergelar Marathoner! TAHNIAH!!
06:11:51 Mohd Sabri Che Kar (CAR138)
06:23:40 Mohd Hafiz Bin Asmungi (CAR220)
06:28:49 Rozaimi Mohd Said (CAR187)
06:35:34 Kamarul Arieffin Bin Rosli (CAR84)

Men's Veteran - Full Marathon
03:27:49 Alam Shah Ismail Ahmad (CAR24)
03:50:28 Zulazlan Shah Ibrahim (CAR71)

05:15:46 Abd Malek Abd Kadir (CAR73)
05:43:26 Onn Mohd Yusoff (CAR197)

Women's Open - Full Marathon
05:39:46 Robiyatul Munawarah Md Arif (CAR69)
05:43:23 Ida Maria Amiruddin (CAR166)

06:14:27 Nur Azyan Yusof (CAR194) - berjaya bergelar Marathoner!! Woot!
06:37:10 Nor Aini Abu Kasim (CAR135) - dpt PB! TAHNIAH!!

Women's Veteran - Full Marathon
05:29:23 Nik Raiha Meriam Kosai Nik Mahmood (CAR98)

Men's Open - Half Marathon
01:23:42 Mohd Haffis Bin Mansor (CAR177)
01:44:55 Ghejanthran A/L Kalaimani (CAR8)
01:50:02 Mohd Noordhamiri Bin Mohd Amran (CAR86)
01:57:43 Kamarul Faizal Bin Tajaruddin (CAR10)

02:00:38 Mohd Zuki Wahab (CAR216)
02:12:22 Abdul Azri Bin K Peer Mohamed (CAR28)
02:22:19 Mahdi Mazelan (CAR245)
02:25:30 Abdul Rahman Mohamed (CAR50)
02:32:41 Fairul Mizam Bin Zamani (CAR145)
02:34:14 Mohd Farid Syakirin (CAR189)
02:39:31 Mohd Jufri Mohd Din (CAR51)
02:39:50 Shaiful Rizal Shaari (CAR237)
02:50:23 Ubaidillah Jamil (CAR235)

03:01:53 Abdul Rahim Bin Rameli (CAR242)

Men's Veteran - Half Marathon
01:35:14 Silahuddin Salim (CAR74)

02:22:49 Ramlan Sulaiman (CAR2)
02:25:11 Ab Aziz Bin Jantan (CAR154) - dpt PB! TAHNIAH!!
02:29:20 Tajaruddin Bin Jasi (CAR38)
02:53:45 Rustam Affandi Zaihan (CAR48)

Women's Open - Half Marathon
02:33:08 Azuria Camalia Kamel (CAR223)
02:41:00 Suhailywati Ramli (CAR54) - spesel kes, jd Marathoner dulu br buat HM! Apapun TAHNIAH!!
02:59:59 Fatahah Binti Qasim (CAR137)

03:04:29 Norjiana Bt Jimain (CAR169)
03:07:38 Irina Ramli (CAR36)
03:18:50 Nor Asyikin Abu Kasim (CAR136)
03:43:33 Wan Syarinaz Razman (CAR196)

Men's Open - 10km
00:38:02 Mohd Syahidan Alias (CAR87) - dpt tpt PERTAMA! TAHNIAH!!
00:49:00 Abd Rashid Ahmad (CAR79) - tpt ke-2 utk Corporate Challenge! TAHNIAH!!
00:53:24 Mohd Khairulnaim Md Isa (CAR236)
00:59:31 Mohd Fairuz Bin Jusoh (CAR241)

01:00:00 Mohamed Rais Mohamed (CAR230) - dpt PB! TAHNIAH!!
01:00:54 Mohd Shazly Hj Shawal (CAR170)
01:01:57 Mohd Zuhair Bin Mohd Nor (CAR208)
01:42:49 Roslan Bin Muhamad (CAR175)

Men's Veteran - 10km
01:19:34 Sabri Bin Ibrahim (CAR221)

Women's Open - 10km
00:56:37 Haslinda Dolah (CAR23)

01:09:41 Nurulhuda Mustofa (CAR238)
01:20:03 Norazurah Abdul Jalil (CAR229)
01:28:51 Ida Syahidah Ibrahim (belum CAR) hehe ...
01:57:22 Norashikin Mohamad Arip (CAR202)

Volunteer
26:15:33 Siti Nur Aisyah Norden (CAR96)- ni lg satu spesel kes. Kalo xde dia, huru hara kita lari aritu, so time kasih Ecah!!


Repot disediakan oleh Asisten Seketeri

Akhirnya ... setelah sekian lama berlatih dan juga berdebar2 smpi bwk2 ke mimpi, acara marathon dgn penyertaan terbesar di Malaysia selesai jugak ... Tgk sekali kat senarai di atas, mmg ramai geng2 ayam yg join kali ni. Lom start repot dh panjang berjela2 cam novel, hehe ... :P

Apa pun pd yg tau, debaran ni sy mula rasai sejak 2 minggu lepas (bg yg xtau skrg dh tau ... :P) Mana tak nya, di event ni la sy akan mencuba nasib (lebih tepat: mengazab diri) utk bergelar Marathoner ... nk kata x berlatih dh berlatih, nk kata x cukup mileage ... err, mmg x cukup pun ... :P

Seawal jam 3.30pg, sewaktu sy smpi ke tempat kejadian, Dataran Merdeka tu dh penuh dgn org. Mmg meriah sungguh la, dgn kete polis, ambulans, lampu terang sana sini, kete parking kiri kanan jalan, org penuh sana sini ... mcm ada pesta la gayanya. Tp sy dh x pandang dh tu sumer, dlm dada sendiri pun suspense mcm ada pesta gendang ulangtahun maharaja Cina lak ... adehh ...

Sementara tgu flag-off sy pun round2 sekitar dataran tu. Mak oii, sumer mcm otai2 jek ni ... muka mcm ganas2 jek sy tgk, mcm 42.195km alah petik jari jek la diorg buat. Fuhh ... xpe la, sy pun dh nekad, biarlah smpi last skali ... asalkan berjaya siapkan tanpa sebarang injury. Bahaya tu kalo injured ... bulan July sok, penuh event tiap2 minggu, kalo injured jual bib nmpk gaya ... (udah la tu makcik oii, repot, repot ...)

Lebih kurang jam 5pg, sumer pelari full marathon pun dilepaskan utk memulakan azab masing2. Terpulang la pd timing, kalo lama nk siapkan lg lama la azabnya nnti. Konon sy pakai pace band wrist (ala, bende yg tulih timing utk tiap2 km kalo nk achieve target tu la), tp sekejap dh lari timing, huhu ... seawal 5km sy yakin sy antara crowd yg ujung skali ... x kisah la, janji berani nk buat ye tak? Sewaktu melalui jalan nk kuar dr Jalan Syed Putra menghala Hway Timur-Barat, sy dipotong oleh sekumpulan pacer 6:00jam. Cuba jugak ikut diorg dlm 1-2km, tp tgk jam, sah diorg ni x ikut pace betul ni ... mana taknya lg cepat dr pace yg sy buat utk target 5:45 ... jd, drp terus semput kejar diorg, sy pun lepaskan diorg ke depan dan bermula la larian yg sgt keseorangan utk diri sy. Pehh, br 7km dh sunyi jalan ... lg 35km nk lalu ni ... kalo terus sorang2 mau boring tahap ultraman sy nnti (kita dh x main gaban, sbb kita dh ada ramai ultraman kan ... hehe). Hadoii ... tiba di water station KM8, tdgr pulak ketua yg jaga di situ ckp,"Stop tuang air, stop tuang air..." Oh mak aii, aku last ke ni? Tp x berani toleh belakang, kot2 kalo betul last, mau mental aku kat situ. Pedulikn ajer la, dan terus berlari pace siput sedut ...

Di KM12, sy stop utk solat Subuh. Nasib baik dh decide lebih awal utk tak guna khemah yg SCKLM sediakan di KM15 ... sbb bila sy lalu kat KM15 tu, ari dh terang benderang dh ... Subuh haper kat situ, subuh gajoh boleh la ... huhu :P

Tp yg bestnya bila lalu kat KM15 ni, ialah sy bertembung dgn pelari2 half marathon! Br la penuh balik jalan ... wahh, meriah la balik rasa, br betul mcm race. Sblm tu rasa cam buat lsd sensorang jek ... ramai jugak yg tegur sy kat sini, yg kelakar bila abg Reban tnmpk sy n tegur, "Aik, apa buat kat sini? Lari cepat!" Haha, adehh ... abg reban oii, sy tgh lari ler ni ... tp tu tgk br 18km, takkan nk pecut dh kot ... mau pitam sblm finish kang ...

Tp satu yg sy rasa sgt puas hati la dgn penganjuran kali ni ialah water station yg cukup dgn air, setiap 2km seperti yg dijanjikan; siap volunteer hulur lg dr jauh ('kejar air itu!'), KM-marker utk setiap KM juga seperti yg dijanjikan, dgn volunteer yg penuh sepanjang larian yg x letih2 bersorak (time kasih byk2! Korang sorak, makcik TERberdesup kejap). Tapi ... haish, ni mmg xleh nk ckp la. Hantar la organiser paling hebat pun di dunia ni, kalo dh lalu tgh bandaraya, mesti akan berlaku kes ni. Driver2 yg x penyabo (selayaknya aku suh ultraman CAR fire korang), siap leh bertekak lg ngan polis sbb nak jugak lalu jalan yg dh ditutup. Pentingkn diri sendiri jek, sepatutnya korang ditembak ngan senapang gajah! Bende ni terjd sdiri pd sy ms lalu di Jalan Tun Razak dan Jalan Ipoh. Waktu tu dh selepas pukul 8pg, jd mmg org pun dh start kuar la. Kete2 yg nk kuar lorong masuk ke main road tu, main sedap ati jek tersembol kuar, skit x pandang kat aku yg tgh lari masa tu. Apa aku ni tunggul ke apa korang x nmpk? Kita pulak yg nk kena elak dia, skit2 menyirap jugak darahku, ptuii!! Lg best, bila ada yg turunkn tingkap dan ckp, "Woii, laju sket la lari!" ... pehh, kalo x pasal aku risau kena tido lam lokap mlm tu, mau jugak aku pegi situ tendang pintu kete dia sambil kata, "Hoii, ko ckp besar, meh ikut lari la ... tgk smpi mana ko larat, ntah2 esok kengkang ko berjalan!" Ciss, bikin hati berdarah jek ... sabar, sabar ...

Bila dh smpi KM34, br lah jalan clear dan paru2 sy pun clear skit drp kena menghidu asap2 karbon monoksida yg menyesakkan jiwa raga tu. Di KM36, sy berjumpa dgn Kak June (yg hebat~!) dgn bekalan2 makanan, ubat2an dan brg2 yg dh ditinggalkan lebih awal sebelum tu utk kuatkan semangat habiskan larian (6km lg tuh!). Dgrnya dia simpan rotan lam kete, sbb dia kata kalo dh boleh lari smpi ke tpt dia, takkan xleh siapkn lg 6km tuh, mau kena rotan kang! Hehehe ... apa yg pasti, bila sy smpi situ, sy dh rasa sedikit kemenangan ... yah, yah ... 6km lg ni! Jommmsss!

Bila sy tiba di simpang DBKL, cukuplah 6jam sy lari dan terlepasla sudah utk sy dptkan sijil finisher dr SCKLM tu. Tp xper la, first time try kalo x dpt, satu cara jek tinggal, kena cuba lg! Bila belok di simpang Sogo tu, nmpk ramai org tepi jalan yg sibuk bersopping kat Jln TAR. Ada yg sopping, ada dok tercanguk tepi jalan tgk kitorg (mesti diorg pikir, "Apa kes ler org lari tgh panas terik ni?") ... tp yg paling best bila nmpk ramai kwn2 di depan tgh tgu dgn penuh setia dgn sorakan ... xleh nk bayangkan perasaan masa tu, rasa nk berjurai air mata tgk sumer org tgu tgh hari panas terik. Kalo x pasal risau nnti x nmpk jalan sbb nangis, rasanya betul2 sy nangis kat situ kot (kasi can la kita nk drama skit ... jauh tu dh lari 42km, hehe). Tp betul la seperti yg sy dgr org ckp, "lari sensorang tu 42km, lari dgn kawan br la marathon ...".

Apa2 pun, sekalung TAHNIAH pd sumer yg dh join event ni! Setinggi2 TAHNIAH pd yg berjaya memegang title 'Marathoner' dan juga yg berjaya dpt PB!! Chap Ayam mmg terbaekkk la! Tahniah semua!! Jgn serik2, len kali kita lari lagi, hokeh!! Semoga berjumpa di repot akan dtg, chow cin ciao!

Keep on Running! :)

4 comments:

June Malik said...

Haha, thanks for the mention ..

IJAM said...

yeay...best la marathon, kalau boleh nak buat hari-hari.

Rozmi @ Amin said...

Tahniah pada yg FMV...saya jadi pacer, terpaksa la berlari utk kebahagiaan orang lain...tumpang gembira psl ada 3/4 org yg follow dpt buat sub 3:30..

stuck said...

makin ramai yg lari marathon
makin ramai yg berjaya PB
makin ramai yg attempt personal new distance

what an achievement by CAR's runners!!

BRAVO!!!

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"