EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Monday, April 25, 2011

Bidor Half Marathon - Laporan

Acara: Bidor Half Marathon
Tarikh: 24 April 2011
Tempat: Dewan Muhibbah, Bidor, Perak
Jam: 7pg


Wahh, ramai tu yg join! Lama x bergamba ramai2 cam ni ... terbaekk la! (Group photo courtesy of YKK, thanks!)

Catatan Masa CAR dan Rakan2:
Men (21km)
1:32:40 Alam Shah Ismail Ahmad (CAR24) – dpt #2! TAHNIAH!!
1:39:00 Zulazlan Shah Ibrahim (CAR71) – dpt #10! TAHNIAH!!
1:42:00 Abdul Azri K.Peer Mohamed (CAR28) – dpt PB! TAHNIAH!!
1:53:22 Ahmad Farid Ellias (CAR4)
1:55:23 Mohd Zaki Mansor (CAR16)
1:58:35 Kamarul Faizal Tajaruddin (CAR10)
1:59:25 Azrulhisyam Hussin (CAR201) – dpt PB! TAHNIAH!!

2:00:00 Yum Kin Kok (CAR288)
2:00:34 Abdul Latiff Dollah (CAR218) – dpt PB! TAHNIAH!!
2:04:35 Azri Zolkipli (CAR199)
2:08:00 Razif Yahya (CAR121)
2:19:00 Mohd Hailmi Masro (CAR1) – pakai kain sarong ngan Crocs pun berdesup jugak! Sib baik x terlucut bang … hehe
2:21:00 Mohd Farid Shakirin (CAR189) – dpt PB! TAHNIAH!!
2:36:00 Onn Mohd Yusof (CAR197)

0:00:00 Shawaluddin Mohd Nor (CAR81)
0:00:00 Syahrul Idris Saleh (CAR178)

Women (21km)
2:09:56 Wan Noor Mahirah (CAR44) – dpt #8! TAHNIAH!!
2:19:00 Intan Suraya Maad (CAR205) – dpt PB! TAHNIAH!!
2:30:34 Robiyatul Munawarah Md Arif (CAR69)
2:42:16 Idaizumi Othman (CAR5)
2:45:30 Nur Azyan Yusof (CAR194)

3:18:00 Irina Ramli (CAR36)
3:18:00 Nor Aini Abu Kasim (CAR135)

Men (10km)
0:37:22 Jasni Khairil Jamaluddin – dpt #2! TAHNIAH!!
0:44:40 Harry Shahrizan Romle (CAR22) – dpt #7! TAHNIAH!!
0:59:00 Kamaruzaman Shariman (CAR192)

1:00:47 Mohd Rais (belum CAR) – dpt PB! TAHNIAH!!

0:00:00 Abdul Talib Haron (CAR49)
0:00:00 Roslan Muhamad (CAR175)
0:00:00 Mohd Hanafy Anas (CAR159)
0:00:00 Rustam Affandi Zaihan (CAR48)

Women (10km)
1:05:38 Suhailywati Ramli (CAR54)

Men (3km)
0:14:00 Muhamad Rizal Osman (CAR191)

"Running is An Enriching Experience, The Lifestyle Which I Really Enjoy"

Haa, tu dia ... kita start repot kita kali ni ngan bahasa omputih skit. Sapa2 yg lari kat Bidor td, teka mana sy dpt kata2 di atas ... hehe.

Wahh, mmg best dan happening la Bidor HM ni. Mmg betul apa yg org lain ckp, kalo nk merasa buat HM yg enjoyable, g wat kat Bidor. Selain pengurusan semasa dan selepas larian yg mmg terbaekk, dpt lak medal berat sebesar tapak tangan (tu kalo ada sesapa wat sy geram tu, bg penampo medal tu konpom berterabur gigi, haha ... sapa ada no tepon Josie? :P) ... dh tu amik goodie bag dan medal xyah queue panjang2 ... ada lak free eskrem, free air mineral, free revive dan vico. Kat dewan tu siap ada shower lagi tu! (Huh, ENR ... ko hado?).

Ok, apa2 hal kita start dr mula la kan (suker no repot start tgh jalan, x sabo nk citer ler ... hehe). Sebenarnya geng2 CAR kali ni boleh la dikatakan mengadakan ‘running trip’ utk ke Bidor ni. Tp running trip tak official sbb pengangkutan sendiri atur ngan pak supir dan mak lampir, eh silap, tu hantu ... atur ngan mak supir masing2. Cuma penginapan utk bermalam tu kitorg kaut sampai 6 bilik di hotel yg terletak betul2 di depan starting line. Tinggal nk sarung kasut, turun dan lari jek. Tak yah pikir mana nk parking, mana nk carik baggage counter. Kalo nk warm-up pun leh wat jumping jack lam bilik tu dulu, haha.

Dalam gelap2 pagi tu, mula la pelari2 sumer memenuhi kawasan di hadapan dewan. Dgrnya kali ni kurang skit pelari yg ikut serta, mungkin sbb byk larian lain yg bertembung pd tarikh yg sama iaitu Metta Kinrara Run dan Jogathon Warisan. Takpe, terpulang la pada masing2 nk lari event yg mana, yg penting kita lari dan enjoy ... kan half marathon ni fun run jek ...

Sy plan nk lari layan perasaan jek utk half marathon kali ni (jauhnya nk layan perasaan smpi 21km), sbb ikut ckp coach sy, kalo half marathon ni elok nya berjarak 2 minggu antara satu sama lain ... boleh jek kalo nk wat berturut2, tp satu tu anggap cam latihan LSD jek, sbb ye lah kaki nk pakai lama beb ... ckp coach pun kena ikut br dpt ilmu yg berkat kan (pandai, yg tang ni nk lak dgr ckp coach, tang yg dia suh menten pacing kat bukit tu xmo lak ikut ... haha. Ampun coach! :P)

Sambil tgh tgu kat starting line, borak2, gelak2 (kata fun run ...) ngan geng yg lain, tetiba pom! kitorg dilepaskan. Eh, dh start la ... haha. Boleh tak, tak perasan emcee tu dok countdown utk larian dimulakan. Haa, apa lagi, lari lah! Kali ni sy amik keputusan nk lari together-gether ngan Kak Ida (CAR5). Br jek start dh nmpk cik Ruby (CAR69) meluru ke depan dgn pantas. Utk kategori 21km ni, tak ramai pompuan yg masuk ... 47 org jek sumer skali. Lelaki ramai la, beratus2 ... takpe, kita layan kan ajer ...

Layan punya layan, nmpk penanda 2KM kat tepi jalan. Wah, rajinnya organiser ni ... sepanjang jalan tu diorg letak penanda jarak utk setiap km. Setiap km tau! Best betul la ... (ENR, ko hado??). Utk larian 21km ni, ada 2 tempat nk kena u-turn. Lari 5km, u-turn patah balik lg 5km ... lari lak jalan lain 5km, u-turn lagi patah balik 5km. Kalo sy aim PB atau nk aim kejar sesapa, rasanya stress jugak kot, terutama skali kalo nmpk org tu dh u-turn balik. Tp lari layan perasaan kan, so layan kan je laa ... haha. Boleh sambil sorak2, lambai2 kat org yg dh patah balik. 3km ... tiba la di bukit ganas pertama (em, x berapa ganas sebenarnya ... ganas lg bukit chenta UM tu ... cet, br 3km leh la ckp beso ... sat g patah balik, pongeh ko! Haha). Tak lama pas bukit tu, nmpk Uncle Alam (CAR24) dh patah balik, pas tu nmpk lak coach Zas (CAR71), Azri – penghulu reban (CAR28) dan coach Farid (CAR4). Huh, korang mmg power la! Aku ingat dh dekat nk u-turn, rupanya nun jauh lg. 4km ... dh melambak2 dh org yg u-turn. Ramai gak yg tegur sy ... bukan sbb glamer tp sbb sy pakai baju chap ayam daa ... hehe. Kalo Kak Ida tu ya, mmg glamer ... ada jek org tegur dan amik gamba dia (sy pun apa lagi, tumpang la sekaki dua ... haha). Tetiba ada org tegur kitorg dr belakang, Uncle Onn (CAR197) rupanya! Hebat la dia, selamba jek layan 21km, dan seperti yg diduga, kejap jek dia dh g depan. Ni 21km ke 10km, Uncle Onn?? Suspek sy, suspek ...

5km ... akhirnya jumpa point utk u-turn dan water station yg pertama. Stop jap, pas tu teruskan larian layan perasaan. Mmg best la layan perasaan kat route Bidor ni. Aman damai jek, xde pun kete ke, lori ke, bas ke, kapal selam ke yg lalu. Paling busuk pun moto jek (oiit, busuk, busuk jgn citer skrg ... sbb sat g mmg busuk! Haha) Sampai 7km, jumpa balik bukit (yg masih x berapa) ganas tu ... kuat lg kaki ni, hehe. Nnti2, kat depan tu ader lg ... ko tgu je la, ko tgu je la ... hua hua hua ... 9km ... sampai balik kat simpang jalan nk masuk pekan Bidor. Punya la ramai polis dan sukarela yg jaga, fuh ... Tabik tuan, tima kasih ya jaga keselamatan kami sumer!

10km ... jumpa water station ke-2. Walaupun diorg kasi air dalam cawan ready-made tu, ntah cemana hati ni xleh nk komplen, sbb diorg dh siap cucuk straw, bersusun ramai utk huluq air tu. Sy nk refill botol air sy, jd susah la kalo pakai cawan plastik tu, cemana nk tuang pakai straw kan ... tp isy, cam x sampai hati la nk marah, sbb tak yah tgu menagih air, terus lalu dan amik dr tangan yg huluq tu (huh, xyah tanya, aku tau ENR, ko tak hado!). Wahh, suker nya ... walaupun lom abih lari, tp time tu dh pikir dh nk join lg tahun depan.

11km ... larian layan perasaan diteruskan dan mula nmpk ramai peserta yg masuk 10km melintas balik. Bertembung ngan Abg Talib aka Kadok Toing Toing (CAR49), tp nk tegur takut derr, sbb tgk muka dia serius giler ... mungkin tgh fokus kot, ye lah, dia dh dekat nk abih dh ... sy br separuh jek siap. 12km ... sampai la kat tempat yg diorg kata busuk tu ... fuhh, mmg harum semerbak la. Sekali tarik napas penuh paru2 hingga ke ujung bronkus dan bronkiol dgn bau2an enak yg menyenakkan perut dan pankreas. Terputus2 tarik napas sbb harum sgt. Nk tutup idung, kang kena napas kot mulut ... adehh, lg x sampai hati ko! Ko tarik pakai mulut, pas ni ilang la selera makan seminggu, haha. Len kali kena hangkut air freshener, leh gak sembur2 mana sempat (haha, xde maknanya ...) Lupa jap nk lari layan perasaan kat sini, x leh nk fokus! Satu jek cara nk kasi settle, kita lariiiiii!!

Cepat la sgt nk lari, depan tu trus dia kasi bukit daa, padahal napas dh sangkut2 ni ... hamik ko! Mato dh berpinau ni, lutut lak rasa nk tercabut dh, jantung toksah ckp la, rasa nk meletop kaboom! pun ada ... Sekali dgr bunyi wisel sayup2 jek ... uih, ada org main bola ke atas tu? Rupa2nya, Mr Mohan ‘Marathon Maniac’ yg dok tiup wisel tu (mana2 runners long distance kalo x kenal Mr Mohan, baik xyah jd runners). Tak jemu2 Mr Mohan ni meniup wisel memberi semangat pd runners kelompok belakang ni. Sepanjang bukit tu leh dgr suara dia (Yes, you can! Go, go, go! You’re almost there!). Terbaekk la!

Tapi satu bende yg xde kat mana2 larian kat KL, tu dia kat perkampungan org asli tu. Mak oii, berderet la diorg tgu kat tepi jalan ... kat balai raya ... kat depan umah ... tgk kitorg lari. Diorg dok terpegun mcm tgk perarakan kete berhias lak. Kalo x pasal diorg kata kat depan tu ada air revive sejuk, teringin gak nk stop sat depan tu lambai2 ala2 miss world, haha ... silap ari bulan diorg dok pikir, ‘apa giler ubi kentang ler minah sorang ni. Muka dh la merah cam nk pinsan, leh plak lambai2, sah giler glemm ni’ haha ... Dh, dh ... jgn dok berangan. Tu depan tu air revive sejuk, larriiiii ...

Dan akhirnya sampai kat check point u-turn ke-2. Terasa nikmat dan nyaman tak terhingga bila air tu lalu kat tekak ... kena lak time tu matahari dh mula mencanak atas kepala. Sib baik la ada jugak pokok2 kiri kanan jalan, kalo tak konpom dh jd daging salai. Bila lalu kat water station berikutnya, amik air bukan utk minum dh, tp utk siram kat muka, wahh ngalahkan gaya org wat marathon dh ni. Kalo tak pasal risau baju tu berat, mau gak sy amik air bergelen2 siram satu badan. Matahari makin panas, leh terasa menyirap satu kepala. Fuhh ... bila mau abih ni ...

Lepas signboard 16km, yg berikutnya diorg letak 4km to finish. 4km lagi weii ... lari, lari! Pandai la organiser ni. 17km tu byk sgt bunyiknya, jd diorg wat countdown utk 4km terakhir. 3km to finish ... 2km ... dan akhirnya siap juger 21km larian layan perasaan (fun run) yg sgt menyeronokkan+mental sbb busuk dan bukit serta disalai lak di bwh matahari terik tp disebabkan organiser yg fantabulous dan marbeles, kita dtg lg tahun depan!

Amik goodie bag dan medal xyah queue langsung. Check point bg reben, jd xler tersekat darah kat pergelangan tgn dibandingkan ngan getah ikat rambut event lain buat. Ada aiskrim (amik byk pun boleh ... tinggal larat ngan x larat jek nk makan sampai kejung lidah), ada nasi lemak, kuih muih, air vico, air revive (makcik sambau 3 tin ko) ... pas tu lucky draw trus tulih kat white board, g jek cek kalo2 nombor kuar, xyah tgu lelama utk diorg panggil nombor satu2. Mmg sgt puas hati la! Berbaloi2 ... tahun depan kita pasti kembali! :)

Ok lah, cukup la sudah repot utk kali ni. Sori ler lmbt skit post dr biasa. Oksigen sumer dh g kat kaki daa nk recover sehari suntuk nyer penat. Hari ni br dia naik kepala, haha. Orait, len kali makcik kerah lg otak utk karang repot yek ... apa2 pun seperti biasa, sekalung TAHNIAH pd semua yg selesai siapkan larian masing2, laju ke selow ke tak kisah, janji berani nk join! SETINGGI-TINGGI TAHNIAH pada yg dapat trofi dan placing, dan yg dapat PB! Chap Ayam terbaekkk ... ;)

Semoga berjumpa di repot yg akan datang ...

Keep on Running! :)

4 comments:

deo said...

Itu quote dekat belakang medal, tapi dua tulis "EXPERIANCE" hehehe... Saya CAR201 1h 59m 25s (PB) timakasih!

zyra said...

Pandai! *clap clap*

A'a, ada typo la skit. Takpe, sbb diorg organiser of the year, kita maafkan la ek ... ;)

Ok, sudah update timing! Congrates! :)

kkyum said...

congrats Deo...I susah nak kejar I finish position 39 after you at 2:00:00....YKK

Julin Julai said...

haha..saya suka ini repot!

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"