EMAIL CAR : chapayamrunners@yahoo.com.my

Sunday, April 17, 2011

BOIKOT ENR!! BOIKOT ENR!!


**Berita Terkini (21/4/2011): Pihak Energizer telah bersetuju utk mengambil alih semua tanggungjawab dalam urusan penyerahan goodie bag, sijil2, medal2 dan t-shirt finisher kepada semua peserta. Sila pastikan alamat yg diberikan tepat sebelum 5 May 2011. Untuk update data, sila ke website ENR (http://www.energizernightrace.com.my/), klik pada 42km & 21km result dan klik pada 'Self-Service - Update Details' dan masukkan bib nombor dan no K/P. Refund akan diberikan dalam bentuk cheque. Semua urusan penghantaran akan diselesaikan sebelum akhir May.

******************************************************

PULANGKAN DUIT KAMI!! PULANGKAN DUIT KAMI!!Haa, itu lah kata-kata kebanyakan runners yg menyertai acara Energizer Night Run malam semalam. Terlalu banyak aspek2 yg membuatkan kami semua tidak berpuas hati. Rasanya event larian yg dikendalikan students universiti pun lg ok dr diorg ni. Ada pulak dgr organizer ni mengharapkan runners menganggap event ni sbg fun run, di mana kitorg leh berkumpul dan enjoy dgn larian tu. Adoii ... kalo nk buat fun run, buat je la 11km ke ... jgn buat acara 42km atau 21km ni. Takde satu runners pun lam dunia ni yg menganggap jarak 42km tu sbg fun run! Semua menghempas pulas training berbulan2 ... duit, tenaga, masa sumer dikorban demi persediaan marathon. Itu pun xleh pikir ke?? Otak taruk kat kepala lutut diorg ni! Fun run kepala hatok diorg! Mmg buat org berdarah parah la ...

Emm, tu br mukadimah tu ... sbb nk start dr mana pun xtau, sebab semuanya hampeh! Jap, jap ... nk tarik nafas panjang2 jap, maklumlah hati tgh panas nih! Bak dituang air menggelegak ibaratnya!

Awal2 sebelum event ni mula pun dh ada bunyi2 kurang puas hati drp runners sumer. Yg pertama, yuran penyertaan yg sgt mahal. Dh mcm rupa nk join acara marathon jek tahap mahalnya. Bayangkan 5.5km pun kena bayar RM50 (tu kalo ‘early bird’, kalo lepas tu RM60). Ok la, konon bayar mahal tu sbb dpt headlamp ... tp mana boleh kira macam tu. Kan ke ada org dh dpt headlamp dr event yg sama last year, setidak-tidaknya buatla pilihan kalo nk headlamp atau tidak. Tapi tidak, organizer nk untung buat duit masuk poket, jd bayaran mahal. Yg peliknya, bila dtg poskad dpt pulak voucher utk beli headlamp tu!! Tak ke bengong tu namanya! Abih berapa byk headlamp nk kumpul kat umah daa ... xleh pakai betoi otak diorg ni! (Huish, ni lom start komplen pasal event lg nih!)

Yg kedua, pasal finisher T (ni bukan sbb dpt t-shirt ke tak, lom smpi situ lg ... nnti, tguu). Sumer yg join dpt finisher T tu!! Pehh, mungkin nk tunjuk diorg ni berhati mulia, bermurah hat ink bg la kot. Konon2 nk amik hati la tu kan ... adehh ... diorg ni x paham la ke’eksklusif’an finisher T tu ... runners earn t-shirt tu. Maksudnya, kita berusaha utk dpt t-shirt. Bersusah payah, berlatih berminggu2, push diri sendiri, penat smpi nk muntah br la layak berbangga dgn finisher T. Ini tidak, sumer yg siap dlm masa yg ditetapkan dpt finisher T. 5.5km pun dpt tu!! Dh la qualifying time 2jam! Baik xyah wat 21km cam tu yg qualifying timenya 3jam!! Adil ke situ?? Ini tidak adil!! Ingat senang ke nk siap Half dlm 3jam! Pongeh tau! Apa la bunguks diorg ni ...

K, skrg br nk masuk pasal event. Sampai2 dh rasa x puas hati. Parking kena charge RM10!! Ok la, so diorg kata kalo xmo kena bayaran parking tu, naik bas yg diorg sediakan. Sediakan 4 bas, 2 trip. Brp jek yg dpt naik tu, dol! 4 bas x 36 org x 2 = 288 org. Event 10ribu org!! Dh la tu, dgr citer pulak kat org yg tgu bas kat KL Sentral, tak tau nk tgu kat mana, xde instruction pun, last2 kena dtg sdiri jugak!! Lg haru tahap gaban tu! Parking tu pulak, byr mahal2 bukan dpt sebelah starting line pun, nun jauh nk kena menapak pulak! Naik tangga, turun tangga. Time pegi sihat la lagi kaki tu, masa balik kan ke haru nk kena menapak jauh2. X sensitif la diorg ni! Mmg diorg ni ingat nk kaut untung je la ... ish, pulangkan duit kami, pulangkan duit kami!!

Dalam tgh menapak ke grandstand tu ... nmpk org queue utk apa ntah, xde apa2 signage pun, tanya kat org, queue utk headlamp rupanya ... laaa, tetiba leh lak bukak kaunter headlights kat tepi tangga tu. At least, bg la instruction ke, arrow signage ke ... sib baik tanya org, kalo x, haa ... lg la penat sy berlari satu hapak pun xdpt! Logistik yg sgt mengecewakan.

Diorg ni ibarat terlalu ghairah nk masuk Malaysia Book of Record sbg ‘Event larian malam yg mendapat penyertaan terbanyak’ tp TIDAK BERSEDIA dr segi pengurusan, logistik dan bilangan pekerja. Ingat tak masa nk amik bib kat The Curve siap dgn no giliran lg. Haa, time tu pandai pulak susun supaya tak sesak. Agaknya, diorg tgk time tu cam lengang jek, so diorg ambik mudah masa event sebenar.

Berbalik pd waktu event. Next, pasal baggage handling. Bukak kaunter punya lmbt, kul 6.30 br leh start hantar beg. Ingat, ni ada 10ribu org yg nk lari ni. Kaunter dibuka sejam sebelum marathon nk start, dh tu 2 KAUNTER JEK DIBUKA DGN 1 ORG JEK PEKERJA SETIAP KAUNTER!!!! YA RABBI! Org tu jugak la yg suh kita tulih no phone, dia jugak la yg ambik beg kita dan tampal sticker dan dia jugak la yg hantar beg ke belakang!! Nk salahkan diorg sbb lemah longlai buat keje pun xleh, sbb diorg pun muka cam dh letih. Kelam kabut giler, especially bila dh pukul 7.15mlm, queue sgt2 panjang, rasanya midnight br siap hantar beg kot. Setidak-tidaknya diorg buat la kaunter yg berasingan utk setiap kategori. Jd, boleh layanan segera diutamakan utk yg lari marathon ni. Ini sumer harong sekaligus. Pengabihnya, terpaksa la ramai marathoner ni berlari ke tpt parking yg jauh nun di hujung dunia tu utk simpan brg2 diorg lam kete. Nk lg sadis?? Kete lak kena pecah bila diorg balik semula pas abih event!! Hadoii ... mmg sadis la. Kesian kat yg kena pecah kete tu ... dh la byr RM10, kena pecah kete, tu nk p perbetul kete tu nk pakai duit, balik lak habuk pun tarak!

Jam 7.45mlm, peserta marathon pun dilepaskan. Dgn 15 minit shj perbezaan setiap kategori, half marathon dilepaskan jam 8mlm, 11km jam 8.15mlm dan akhir sekali 5.5km jam 8.30. Konon disediakan persembahan cheerleader sebelum lari tu, tp alahai makcik ni pun pendek jek, apa pun x nmpk. Tau2 nmpk org kena lambung tetiba ... hmm, x terhibur pun. Mintak maaf la pada team cheerleader tu, korang penat2 lambung (dan sambut balik?) kawan korang, tp org baris depan jek yg nmpk. Sian korang, harapan nk glamer pun x kesampaian ...

Event dh dimulakan dan bukan shj kaki yg rancak melangkah, komplen pun semakin rancak ni! Dah la water station tu cuma ada 2 meja dgn 3-4 org pekerja shj, sah2 air x sempat tuang, berebut la mcm x minum seminggu. Bg air Gatorade, yg tu pun sama dok menagih mintak tuang. Kat loop luar tu org dh ukur jaraknya cuma 6.6km, tp water station ada 3 (yg ni bukan komplen), tp bila masuk loop dalam, jarak 5.5km, water station 1 ajer!! Sedih cikgu matematik diorg dgr diorg wat camni. Xlogik sesgt ... utk jarak 5.5km tu ada la 2 khemah, tp 1 ajer water station, lg 1 tu ais jek. Em, sy nk minum air, ais ni nk wat apa ek? Kalo ada sponge leh la pegang letak2 atas kepala ke atau mana2 nk bg sejuk (hati kot?), ini tak ais semata2 ... kebas tangan aku nk pegang lelama. Ada tu kat water station org dh x sanggup tgu, diorg amik jek air mineral yg diletak kat belakang. Tp hah, kena hangkut la 1.5L botol mineral tu! Kembung perut minum byk2 sampai 1.5L ... apa daa ...

Nk lagi komplen? Haa, utk yg wat 21km, powergel mmg tarak la, check point stakat pengikat rambut tu jek. Utk apa pun xtau, sbb bila sampai bukan dpt apa pun. Utk yg 42km lak, powergel dh xde, pisang lak KENA BELI BEB!! Apa ke jadah la diorg ni ... ingat duit jek ... tau kaut jek ... ingat kitorg ni tanam pokok duit ke belakang umah?! Ingat mak bapak kitorg ni Sultan Brunei ke?! Mmg tak masuk akal langsung la diorg ni. Dh tak de perkataan dh nk maki diorg ... boleh kata sumer kata2 kesat tu masih terlalu baik la utk diorg!

Masa sy dh selesai loop di luar dan nk masuk loop dalam, kekecohan berlaku. Organizer sibuk suh org ke tepi bg laluan kat 21km yg baru masuk. Berpusu2, penuh jalan (10ribu org la katakan kan ...), mmg susah nk lalu. Kena lak diorg ni cam x sedar yg 21km tu nk lari situ, leh plak lenggang kangkung kak limah longlai terhegeh2. Penat aku jerit suh diorg ke tepi. Ye, makcik ni la yg kena jerit2 suh org ke tepi. Nasib la kalo diorg target muka makcik ni pelari giler ke fanatik ke ... aku nk lari la wei!! 11km lg ni tau, pongeh dh ni! Kena plak bertembung ngan org sumer, menyelit2, adehh ... tensen rasa nk tarik rambut guling2 jek kat situ!! Organizer tu ngan loudspeaker dok ckp ‘Please leave the area, please give way tu 21km to pass thru’ tp org buat dek jek. Yg kelakar nk tau dak? Skali org yg pegang loud speaker tu YG BERTEMBUNG ngan aku! Gedebuk terlanggar dia! Laa, ko suh org kosongkan area, ko wat per kat situ?? Lepak2 lak, siap berlanggar ngan aku! Tu apa namanya kawan2? Tu namanya CAKAP TAK SERUPA BIKIN!! Pas tu dgrnya bahasa yg digunakan kasar lak tu ... apa daa ...

Bila dh siap 1 loop kat dalam tu, lalu balik GrandStand nmpk ramai org queue, berjela2, bermeter-meter beratur utk apa ntah. Sebatu jauhnya dh nmpk queue tu. Dok pikir mesti utk amik goodie bag. Sabar jek sumer org (mungkin yg kategori 5.5km dan 11km) beratur tgu dpt goodie bag. Haii, kesian ... lari nyer skit, tgu nyer berejam nk dpt. Bila makcik dh siap 2 loop, tinggal lg 500mtr nk smpi, tgk dh clear dh area. Bagus la, dok pikir senang skit nk amik nnti, tp HARAPAN KU PUNAH! Ni nk masuk part yg PALING SEDIH, PALING MENGECEWAKAN, PALING TAK BERPUAS HATI antara sumer komplen yg dh disebut di sini. GOODIE BAG TARAK!!! MEDAL TARAK!!!! APA PUN TARAK!!! Habuk ada ... adehh, letih tu lari 21km, ingat 21meter ke?? 2 jam lebih tau!! Penat tau tak? TAU TAKKKK!!!! BUDUSS LAGI BENGONG LAGI BUNGUKKSS SUNGGUH!!! Nk jek aku amik loudspeaker td, sumbat2 kat mana2 rongga yg leh disumbat kat org tu! Kalo aku yg lari 21km ni pun marah x tentu pasal, aku xleh nk bayangkan org yg wat FM. Adoii ... sgt sgt kesian kat korang! Sabar ek, nnti kita ramai2 kumpul g bako office diorg. Tu pun kalo diorg x pindah lg la ... hahaha

Diorg kata akan poskan medal dan goodie bag sumer finisher. Hantu ke apa diorg ni?? Nk pos sumer tu? Kat 10ribu org? Sapa nk tanggung kos? Nk suh bayar lg berpuluh2 hengget?? KEPALA HATOK DIORG BERJAMBUL AKU NK BAYAR!! JANGAN HARAP LA!! Yg paling menyedihkan, diorg leh salahkan peserta yg menyebabkan diorg terpaksa tutup kaunter goodie bag. Bukan salah kami sumer keadaan jd kelam-kabut. Salahkan diri sendiri dulu sbb x leh manage terlalu ramai org. Ni tak, asyik nk letakkan kesalahan pd org lain. Senang2 jek tuding jari, lepas tangan. Tu la, kail panjang sejengkal, lautan dalam hendak diduga. Haa, sekarang apa sudah jadi ni??!! Time borak2 ngan sumer org, ada yg ckp, T-shirt finisher br sampai ... tu yg masa goodie bag tu panjang berjela, sbb barang2 sumer br nk dimasukkan ke dlm beg. Teringat masa Bareno Run, sampai jek finishing, trus lalu kat tempat pemberian finisher T. Ckp la nk saiz apa, bersusun dh org dgn saiz tertentu. Teratur jek ...

Rasanya diorg ni x paham perasaan pelari2 ni sumer. Diorg ingat kitorg dtg jauh2, suka2, habiskan masa berjam2 berlari, pas tu balik tanpa dpt apa2, hati riang ria jek. Kamon la!! Mmg la goodie bag tu setakat goodie bag sahaja, medal tu setakat besi gantung kat leher jek. Tp itu la sahaja yg kami dpt lepas penat berlari. Rasanya kita ni nk kena suh diorg lari 42km, takpun 21km, haa, tgk camna keadaan diorg kalo x dpt2 apa2 pas tu ... meraung tak meraung diorg tu nnti ...

Tu yg finisher, yg dpt ranking tu, hadiah pun tarak. Podium tu cantik2 diorg buat, tp tak pakai pun! Kat mana nk tuntut lepas dpt ranking pun xtau. Tu kalo dpt nombor, ada yg xdpt nombor pun!! Padahal layak dpt position ni! Sebab apa tau, sbb xde org jaga!! Huru hara yg teramat sgt!! Pelik sbb ni bukan kali pertama diorg wat event ni. Tahun lepas nk buat, teruk jugak. Kena maki jugak, ingat tahun ni ada improvement, tp LAGI HANCUSSSS!!!

Lagi komplen, (bila nk habis la!! Punya banyak ko!!) berkali2 org cuba bertanya di website/fb group ENR tentang jarak larian yg nmpknya byk kurang dr jarak marathon sebenar, dan berkali2 juga diorg mengesahkan yg jarak tu cukup. TAPI HAKIKATNYA MMG X CUKUP! Bukan 1-2km, tp sampai 3km kurang!! Mengikut GPS ramai yg menyertai marathon, jarak cuma 39.5km!! HANTU PUNYA ORGANIZER!! Utk 21km, kami diarahkan utk belok ke kiri masa nk masuk loop yg dalam tu, jd ada la tambah dlm 1km lebih, jd walaupun tak cukup 21km, tp dekat2 la … yg marathon tu, rasanya leh jugak nk kurangkan jurang kalo diorg pun ikut kami kena belok kiri lepas masuk trek. Tp tau kenapa diorg x belok kiri, sbb xde marshall jaga suh diorg belok kiri!! Lepas kekecohan pasal goodie bag, sumer organizer dh cabut, dh rupa mcm padang jarak padang tekukur jek tetiba. Harapkan kami yg dh siap dan stay back ni la yg sorak marathoner tu sumer. Dgr citer cheerleader yg diorg sediakan pun senyap jek x bersorak ... lerrrr ... Apa teruk sgt la event ni!! Hadoii, cam x caya pun ada gak. Cam diorg ni br abih sekolah jek gayanya. Pakai otak la skit oii!! Oh lupa, otak diorg kat kepala lutut ... hmm ...

Kesian kat yg wat 42km, buat 5 loop kat luar, xtau apa2, tetiba masuk, senyap sunyi dh ... layan la trek tu pelan2 ... bg abih. Kenapa organizer mesti cabut? Yg wat 42km ni tak bersalah. Bukan diorg penyebabnya. Kenapa mesti cabut lari? Kenapa mesti tinggalkan event cam tu jek? Sgt tak bertanggungjawab diorg ni. Mmg sadis la ... hadoii ...

Jd mari kita ramai2 BOIKOT ENR!! Kita bako, kita bako!! Tahun depan ke, tahun lg satu ke, JANGAN HARAP KITORG NK JOIN, TOK SAH MIMPI LA NK DPT PENYERTAAN LAGI! Ko buat la promosi gilos2 sekali pun, haram kitorg nk sokong! BUAT MALU MESIA LAAA!!!

* Berita Terkini yg sy dgr dr FB:
Sekumpulan 60 runners telah menurunkan signature mereka dan wakil mereka telah berjumpa organizer dgn komplen masing2 dan organizer bersetuju utk mengeluarkan cheque bernilai RM3000 utk refund duit 60 org ni. Abih kitorg camna???? Nk jugak refund dol!!!

16 comments:

Kam said...

Mmg sakit hati. Dah la medal & finisher t-shirt tak dapat. Nasib baik aku seorang yg penyabar.

Ida Maria said...

1st time FM..ketibaanku tdk disambut meriah..saya,k.ida,aki n (?alamak xtau nama) melangkah longlai ke finishing..huhuhu wat an experience for my Full Marathon Virgin! Seb baik sahabat2 CAR seperjuangan ramai lg..terhibur hatiii..

mudd88 said...
This comment has been removed by the author.
mudd88 said...

mmg kecewa giloss..siot jek.penat2 lari FM. abes lari meriah gak geng2 runners sambut. lepas tu bru prasan. mane organiser/music/cameraman. pastu nk crik air lepas lari xjpe/xde. bru prasan (lagging sbb leteh) medal & finisher T xde. hadoiiyaiiiiiii

Anonymous said...

meh nak cakap sikit...i lari 11km jer...lepas dapat medal, melalui perebutan) i lepak kat ada timbunan besi, kawasan tu, HM and FM akan lalu untuk masuk ke track...masa dalam 10.45 the first FM masuk, ada moto iring...lepas tu dah start other FM masuk...kitaorang ni pun terus la tepuk tangan ...kasi support... From tempat kitaorang lepas, gate nak masuk ke track mmg nampak blur, sebab ramai orang lalu nak ke seberang track nak balik...baru lah nampak terhangak hangak FM ni nak mencari jalan, so kitaorg pun jadilah tukang kasi tau jalan...so i pun perglah kasi tau marshal yg already kat atas track tu..."encik, u should stand there, bcoz HM cant see you, they dont know where to go"....waahhh...sudah angin itu mamat....dia kata ..."what?? they went out that way, they should know the same way to come in to the track, this is the only track, mana ada track lain"....walauweeiiiii!!!!....aku pun angin...


--Wani--

Anonymous said...

...sambung ek... gaduh...bertekak...i cakap, "u know ada runners lari belakang itu bangunan u know!!! instead of into the track)"

he said "how many times i have to tell them,masuk sini la"

saya berkata"ya but they cant see, you dont understand? they are running fast(yea la kan, ni FM yg fast la kan yang awal awal, lari lagi laju dari i yang 11km ni)"

dia berkata "i am a runner myself, saya taulah !!!"

saya kata "why is it so bad? cant you just call someone to show the way? so bad"

dia kata" yaaa....we are bad...we are bad"

aku pun belah....panggil kawan...kita snap gambar dia...lepas tu barulah dia panggil orang untuk jaga kawasan FM masuk...tu pun mamat tu...macam entah apa apa, main talipon...lansung takde semangat kesukanan....kalau harap cheer...mmg bukan saja 0...SIAP NEGATIF lagi !!!!

--wani--

stuck said...

regardless all the problems and negative-ness, i just want to highlight something wonderful happened that night.
I can see & proud by the sportsmanship spirits shown by chap ayams runners.
those yang tunggu sampai semua kawan2 kita yg masuk FM hit the finishing line. bergegar jugak la F1 circuit tu dgn laungan semangat team2 CAR yg tak reti penat(walhal dah dekat pukul 2 pagi)

thats the beauty of friendship we had develop from this club.....kudos to everyone!!!
jom gegar race2 yg lain pulokkkkk

Che said...

aku pun join the club.

antara runner yang tiba @ wee hours of that morning. volunteer masih gigih jaga Water Station. Lari/jalan mcm zombie dah.. kul 1.52 pagi sampai. sume dah tutup.

kecuali counter Goodies Bag. A'ah.. masih dibuka, itupun ada few kotak je. A'ah, tak kira kategori, sume rembat goodie bag yg ada medal utk FM finisher. Bagus la.

a'ah. cheerleader group pun cam tak seronok je bertugas. tak cheerful!

IJAM said...

hailmi power!!..
yelah, ramai tak puas hati. Aku finishing pun nasib baik geng2 CAR sambut..irina, suhaily, sapa lagi eh? ramai la jugak, terima kasih korang...lepas tu aku terbaring atas track, nak minum air, air pulak takde, bengong..lepas tu baru teringat, eh, takde medal dgn tshirt ke? balik tangan kosong je la...huhu..

Anonymous said...

-bagus2!!..syok gak karangan ni..haha...

-himpunan jari tengah utk organizer...

Anonymous said...

Untuk geng yang nak lari 1st marathon, adalah dinasihatkan pilih marathon yang dah established macam SCKLM atau Penang atau Singapore. Kalau yang hok baghu nak belajar organize ni, alamatnya mungkin kita dapat pengalaman yang tak best. 1st marathon mesti nak yang gemilang punya, sebab pengalaman tu nak bawak sampai bila2.

Anyway, tahniah atas semangat kesukanan geng chap ayam. Run safe, run happy. Jangan marah2, nanti lekas tua. :-)


Marathoner Pencen

Char 208 said...

Kita Bako!!! Kita Bako!!! yeahh....!!

ruby said...

terima kasih tak terhingga diucapkan kepada semua supporter chap ayam yg sanggup tunggu semua runners chap ayam yg buat full malam tu.. thanks to azri, lily, irina, fiza, azyan, kak aza, adai, acu, abg. din ghanu dan yg lain2.. rasa terharu sgt2 bila nampak korang bagi sorakkan paling kuat.. dari dah tak bermaya nak lari, terus bersemangat lari dgn pecut sampai ke finishing line.. korang mmg best lah, luv u all.. i loike.. :D

Ecah said...

yup sye pn nk ucapkan bebnyk trima kasih kpd kwn2 CAR yg sanggup besengkang mate tggu ketibaan kami yg wat FM ni... dgr2 ade yg smp pegi kencing 8x tggu kami! hahaha
ermmm komen sye disini, anggaplah ini bukan rezeki kita.. mmg lah first FM sume org nk yg terbaik tp ketentuanNya da tersurat & tersirat mcm ni kita MESTI kna terima.. semua org x perfect, mmg silap organizer tp ade juga silap dr kita.. sepatutnya kita jd lg sabar... sesungguhnya sabar itu separuh drpd iman... xpelah kwn2 sapa2 yg dpt medal ngan bju finisher tu da rezeki dorg.. ingat... MEDAL & FINISHER T blh dijual beli tp PENGALAMAN korg belari xde jual dimana2.. teruskan usaha.. jgn kerana 1 event ni korg da xnk wat HM or FM.. perasaan TERUJA sye dpt menggengam target FM tu lg manis dr dpt seketul medal yg bak kata abg talib tali dia mcm tali spender! hahaha...
to kak Ruby, kak Ida (dondang) & k.Ida Maria sye sgt2 bangga dgn akak2 sye ni... for me they are THE LEGEND!! i love their spirit!! ;)))

Miserable J said...

Syabas CAR despite banyak btul masalah yang kita sumer hadapi... harap jumpa korang lagih next run!!!

fyrul said...

hahaha...
mmg teruja baca topik hangat ni...
rasa nak pegi bako skrg juga!!!
parking mahal2 RM10, tp ada juga kete kene pechah... apa ke jadah haram mereka2 ini...
yg aku tak pernah terpikir tu, PISANG PON NAK KENE BAYAR!!!...
mana ada marathon pernah buat pisang pon kene bayar... mata duitan, takde semangat kesukanan langsung.. tau nak buat duit aja.. hishhhh bako! bako!!!

Syabas kpd geng2 chap ayam!!! dengan semangat kesukanan & kekawanan yg tinggi, sanggup kasi sokongan kpd kawan2 yg tgh lari, yg tgh pongeh, sehingga laa ke pagi.. semangat yg susah didapati di mana2, yg timbul atas minat yg sama, tak mengira bangsa, umur & darjat... CAR BULLEH!!!

"Sila Klik Pada Gambar Untuk Maklumat Lanjut"